Міністр МЗС Угорщини розповів Брензовичу як захищатимуть угорців Закарпаття від закону про освіту

5
19

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив про обов'язок влади "захищати угорський народ, який живе в Угорщині і за кордоном, навіть за тисячі кілометрів". Про це він сказав у понеділок на прес-конференції у Будапешті.

Очільник угорського міністерства розповів, що мав телефонну розмову з Ласло (Василем) Брензовичем, народним депутатом України, головою угорської організації та партії KMKSZ. У розмові йшлося про подальші кроки влади Угорщини стосовно нового освітнього закону, схваленого у Верховній Раді України.

Згідно з інформацією угорського агентства MTI, Угорщина має намір вже у понеділок звернутися до Генерального секретаря ОБСЄ, Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, голови ОБСЄ, а також до Верховного комісару ООН з прав людини, Генерального секретаря Ради Європи тощо. Офіційний Будапешт вимагає, аби Україна не приймала закон, який порушує права 150 тисяч угорців, що проживають на Закарпатті.

— Основними темами для двосторонніх переговорів між Угорщиною та Україною за останній більш, ніж піврічний період були саме теми про законодавчі зміни у галузі освіти, громадянства та закону про мову в Україні, - зазначив Петер Сійярто.

Нагадаємо, що Угорщина готує бойкот Україні на міжнародному рівні та викликає посла Любов Непоп.

Коментарі

У
уйко

Для Тьотя "Фі?но-у?гри або угро-фіни — група народів, що мають споріднені мовні риси (фіно-угорські мови уральської мовної родини) і утворилися з племен північно-східної Європи, що з часів неоліту заселяли Західний Сибір, Зауралля, північне і середнє Приуралля, територію на північ від верхньої Волги, Волго-Окське межиріччя та середнє Поволжя до півночі сучасної Саратовської області в Росії..." "Угорці прибули на територію сучасної Угорщини в кінці 9 ст. з первісної батьківщини між Волгою й Уралом через південні українські степи. На недовгий час утворили в міжріччі між Бугом, Дністром, Серетом і Прутом союз семи угорських племен. Витиснені звідти печенігами й болгарами, подалися в 895–896 роках під проводом Арпада через Карпати до Паннонії. Тут підкорили собі місцеве населення, головним чином слов'янське, прийняли християнство й створили сильну централізовану державу Угорщину..." Розумієте тепер, чому угорці і росіяни такі ментально близькі??? Гени не надуриш!

*
*****

Обов'язок МЗС Угорщини захищати громадян Угорщини,а не сіяти ворожнечу всередині сусідньої держави.Їхня поведінка копіює поведінку Росії,яка зараз "захищає" російськомовне населення на сході...

D
dan

из тих 150 тис 75 тис отримали угорский паспорт согласно статистике ани живут в угорщине и одночасно проживають на закарпати

П
Петро

Це пі...... батька звали Іржі:-)))))))))

CA
cigany ali

do bachiya! yaksho tvoho dida zvali irzsi,ti ne madyar, a z.d!

П
Політолог

Важко Брензовича зрозуміти, якби це член опозиційної фракції, то було би логічно. Він же у пропрезидентській фракції БПП, або на сесії не ходить. або проспав коли готувались ці пропозиції до Закону. Хто-хто а він би сидів тихенько як миш, або в знак протесту про такий захист прав національних меншин своєю фракцією склав повноваження депутата. Цікаво а як будуть себе вести обласні депутати-угорці, члени обласної також провладної коаліції. Тут якісь парадокси, як бабло ділити. користуватись іншими пільгами,- ЯК ЗАХИЩАТИ ПРАВА СВОЇХ СПІВВІТЧИЗНИКІВ ТО НІКОМУ. Ланьо і той збирає позачергову сесію. а як буде ще май розумніший то залишить цю злодійську обласну КААЛІЦІЮ.

Т
Тьотя

А звідки вони прийшли з Індії ,то цигани?

Б
Бачі

Що було раніше яйце чи курка??? "У 895-896 рр. угорці перейшли Карпати й зупинилися в басейні Середнього Подунав’я. Поступово потрапляли у Верхнє Потисся – околицю Київської Русі, де проживали східні слов’яни. Прихід угорських племен ускладнив процеси політичного й соціального розвитку цього краю. Економіка тимчасово занепала, захисні фортеці зруйновано. Після тривалих (майже 100 років) грабіжницьких набігів на сусідні країни угорські кочовики в 955 р. зазнали поразки в битві під Аусбургом і почали переходити до осілого способу життя, закладаючи основи своєї державності між Дунаєм і Тисою. З кінця XI та в XII ст. угорські правителі зміцнюють владу й над Карпатською Руссю. Угорські феодали спочатку займали південні регіони, Притисянську низовину, далі – передгір’я. Потім наблизилися до головного Карпатського хребта й кордону з Галицько-Волинським князівством. Східну частину Закарпаття угорські правителі підкорили лише на початку XIII ст."

Б
Бачі

У якій державі ще знайдеться 15% людей, "які не заявляли про свою етнічну приналежність"??? Ану вгадайте, з одного разу, якої національності більшість із цих людей і скільки у них є етнічних шкіл? А скільки є шкіл з ромською мовою викладання, словацькою, румунською, хорватською??? Вікіпедія:"...За даними перепису 2011 року, було 8 314 029 (83,7%) угорців, 308 957 (3,1%) ромів, 131 951 (1,3%) німець, 29 647 (0,3%) словаків, 26 345 (0,3%) румунів і 23 561 (0,2%) хорватів в Угорщині. 1 455 883 чоловік (14,7% від загальної чисельності населення) не заявляли про свою етнічну приналежність. Без урахування цих людей угорці становили 98,0% від загальної чисельності населення..."

С
сусідка

сись Бачі май розумний чоловік, бо ун правду каже і сяк є а ну ж будьте добрі звідайте тих ко у чехах а вать у польщі кулько школів для дітей українських

М
Мукачівець

Бачі ти такий мадяр як я гагарін. Мадяри своїх защищають а не обсерають. Україна українов но нацменьшинам нико немає право ущимляти в їхніх правах. Кроме того дії влади є незаконні. І гестоїть робити то за шо пак шкодовати. Всі ми знаєме історію і кроме того як окуповали нашу землю єдні а пак другі незвідая народа нашого краю.

Б
Бачі

До "найінтелектуальнішого" мукачівця у світі: Моя, як ти виражаєшся родіна(де я народився) - мукачівський район, мій прапрадід(5-те покоління за батьком) із іршавщини - угорець. Прадіда звали Іржій. Діда Штефан. І не тобі мені розказувати, ко тут мадяр!!! Якщо мадяри, ромуни, поляки, молдавани(це всі ті держави, які зараз виступили проти змін до законів України про освіту), хочуть у їхньому розумінні, цивілізованого ставлення до своїх нацменшин в Україні, спочатку нехай забезпечать це нацменшинам, які проживають у них, а тоді нехай щось вимагають від України. А біомаса - це українці, мадяри..., які захищають своїх просто тому, що вони свої: "Надіву спортивний костюм із капішоном, червині кросовки та й пуйду їх бити - бо вни із другого села, а вать із другого району"

ДМ
До мукачiвець

Послiднi 2 речення - повнiстю згоден!

М
Мукачівець

Читач видно як жаба давить . Всі етнічні Закарпатці мають громадянство Угорщини і даже ті які розмовляють як мадяри кажутб на уровні кухоношо язика . А то шо ти верховинець із за перевала то і так понятно . )))) Бачі ти такий же як і тот читач лем білтш тупіший . У всіх коментах де би ти не писав усяди виниш мадярів. Так шо тебе держить туй і незвалиш домів де ти родіна ?! Докі неболо такої біомаси як ви в Закарпаті нацизмом і непахло . Тепер видно які щирі націсти.

1
111

До читача. 16:36 Просто нема слів. Пять балів.

Б
Бачі

Наштосьте ми дали свуй паспорт, кіть я нич немтудом модьоро беселні??? А щи ня всягди у Мадярщині звідавуть на мадярськуй, а та пак я нич не розуміву!!! Я, як громадянин Мадярщини, як представник української нацменшини в Мадярщині, ВИМАГАЮ!!!! щоб усі представники органів влади Мадярщини вивчили українську (та пак хотяби русинську) і зверталися до мене на мові української нацменшини!!! крапка (та пак точка).

Branco до читач

Читач ти попав в десятку :-)

M
munkasc

До -читача-,я як ви дістали паспорт незнаючи мови?неподобаеться угорщина, нелізьте туди, вас ніхто некликав

Ч
Читач

Шановний міністир закордоних справ Угорщини. Прошу Вас захистити закарпатців які мають угорський паспорт але незнають угорської мови. Захистіть нас від угорських митників, які до нас чепляються за незнання угорської мови і погрожують відібрати паспорта

Читайте також