Міністри оборони України та Словаччини зустрілися в Ужгороді

8
0

Говорили про НАТО та ЄС

Сьогодні, 27 травня, в облдержадміністрації відбулися зустріч Міністра оборони України Юрія Єханурова з Міністром оборони Словацької Республіки Ярославом Башкою та переговори у складі військових делегацій обох країн. 

Були обговорені питання розвитку двостороннього співробітництва між оборонними відомствами України і Словаччини. Також міністри оборони двох держав обмінялися досвідом участі підрозділів збройних сил обох країн у миротворчих операціях.

– Для життя українців дуже важливий досвід Словаччини вступу до НАТО. У нас з вами схожі проблеми. Отже, у їх вирішенні ми запозичуватимемо ваш досвід, – зазначив Міністр оборони України Юрій Єхануров.

 – Нинішня зустріч є продовженням недавніх переговорів, які відбулися у мене з українським колегою і, сподіваюся, вона надасть поштовх нашим подальшим відносинам, – зазначив у свою чергу високий словацький гість Ярослав Башка. Він також запропонував здійснювати обмін військовими делегаціями на всіх рівнях, проводити спортивні змагання та запросив українських військовослужбовців відпочивати на території Словаччини.

Ярослав Башка висловив сподівання, що й надалі словацькі військовослужбовці спільно з українськими військовиками матимуть можливість використовувати наші полігони для проведення двосторонніх навчань.

Міністр оборони України Юрій Єхануров зауважив, що цього року Верховна Рада без особливих проблем ухвалила Закон, яким регламентується допуск підрозділів іноземних держав на територію України для проведення спільних навчань.

Також міністри оборони нагородили ветеранів Другої світової війни та українських миротворців.

Відтак Юрій Єхануров та Ярослав Башка взяли участь у конференції «Вступ України до Європейського Союзу через НАТО на прикладі Словацької Республіки», а також відкрили Центр інформації НАТО при Ужгородському національному університеті.

Відкриваючи Центр інформації НАТО, Міністр оборони Словацької Республіки наголосив, що ця подія є конкретним прикладом співпраці України і Словаччини.

– Я сподіваюся, що цей проект, який ми реалізували, допоможе громадськості України дещо змінити свою думку про Альянс, – зазначив глава словацького військового відомства. За його словами, відкриття таких центрів у вищих навчальних закладах є доброю справою, адже в них навчається майбутня еліта нації, яка перша сприймає передові ідеї.

Ярослав Башка запевнив, що Словацьке військове відомство і Словаччина загалом й надалі продовжуватимуть політику “відкритих дверей” і сприятимуть процесу приєднання інших країн до провідних держав світу.

Як повідомив глава словацького оборонного відомства, проект зі створення Центру інформації НАТО реалізовано спільно за кошти Посольства Словацької Республіки в Україні і Ужгородського університету та за підтримки Міністерства оборони Словаччини.

Юрій Єхануров щиро подякував своєму словацькому колезі за надану допомогу і висловив побажання, щоби українські офіцери, які мають досвід роботи у штабах НАТО та брали участь у миротворчих операціях Альянсу, могли працювати в ньому. Також глава вітчизняного оборонного відомства зазначив, що дуже хотів би, щоби український народ належав до “золотого мільярду”.

– Український народ є надзвичайно грамотним і люди розуміють необхідність досягнення євроатлантичних і європейських стандартів. Це сприятиме зростанню рівню життя в країні, але вони повинні бути досягнуті без внутрішніх і зовнішніх проблем, – підкреслив Юрій Єхануров.

Міністра оборони України Юрія Єханурова та Міністра оборони Словацької Республіки супроводжували голова облдержадміністрації Олег Гаваші, інші офіційні особи.

На знімку: під час прес-конференції для вітчизняних та зарубіжних журналістів, повідомили з управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також