Міжнародні спостерігачі відзначають позитивні зміни у виборчому процесі

10
0

Значний прогрес на президентських виборах 2010 року, порівняно з виборами 2004-го, відзначила Міжнародна місія зі спостереження за виборами ENEMO в день голосування. Про це йдеться у попередньому звіті організації.

"Атмосфера виборів була загалом вільною від тиску, залякувань і погроз щодо будь-якого кандидата. Ми не отримали звітів про централізовані зловживання адмінресурсом", - зазначила голова Міжнародної місії спостереження Таскин Рахімбек. Вона уточнила при цьому, що спостерігачі ENEMO повідомляли лише про поодинокі випадки тиску та загроз на виборців та спостерігачів, а також численні процедурні відхилення, зокрема пов'язані з новими положеннями про голосування на дому.

За словами Таскин Рахімбек, ENEMO дуже занепокоєна тим, що її спостерігачі зазнали тиску та погроз з боку членів комісій під час спостережень у Донецькій області. ENEMO закликає представників влади до негайного розслідування цього інциденту.

Щодо роботи Центральної виборчої комісії, то, за спостереженнями ENEMO, вона працювала прозоро, з дотриманням усіх процедур. "Однак у день виборів ЦВК продовжувала свою практику проведення засідань для прийняття рішень за зачиненими дверима", - зауважила при цьому голова місії.

Заступник голови місії Іван Івковіч серед порушень, зауважених спостерігачами ENEMO, назвав, зокрема, неправильну процедуру опечатування урн на деяких ОВК (у Києві, Хмельницькому, на Закарпатті, в Херсоні, Чернігові), недостатню кількість бюлетенів та скриньок для голосування (в Одесі, Полтаві, Києві, Херсоні), хаос на виборчих дільницях через невідповідне їх облаштування (на Закарпатті, в Одесі, Полтаві, Донецьку, Миколаєві), присутність сторонніх осіб на дільницях, коли представники органів державної влади здійснювали тиск на діяльність ДВК та ОВК (в Донецьку, Одесі, Тернополі, Полтаві, Херсоні, Черкаській області) та ін.

Щоб уникнути проблем при проведенні другого туру виборів 7 лютого, ENEMO рекомендувала ЦВК надати роз'яснення та провести всі процедури щодо заяв про голосування за межами дільниці, а також щодо внесення змін до списків виборців у день виборів.

Вона нагадала, що Міжнародна місія зі спостереження за виборами ЕNЕМО направила 450 короткострокових спостерігачів для моніторингу виборчого процесу в Україні, а також 11 спостерігачів, які моніторили голосування в посольствах та консульствах України в Росії, Молдові, Білорусі та Румунії.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також