Молдова оголосила 28 червня Днем радянської окупації

25
1

Молдова оголосила день 28 червня 1940 - Днем радянської окупації. Про це, у четвер, 24 червня заявив т.в.о. президента Молдови Міхай Гімпу, повідомивши про підписання відповідного президентського Указу.

Згідно з Указом, «віддаючи данину пам'яті жертвам радянської окупації 28 червня 1940», враховуючи пропозиції Комісії з вивчення та оцінки тоталітарного комуністичного режиму в Молдові, а також, беручи до уваги Висновок Комісії Верховної Ради Молдови з оцінки Радянсько-німецький договір про ненапад, Президент Молдови ухвалив «оголосити день 28 червня 1940 Днем радянської окупації».

Своїм Указом «президент Молдови постановляє Російської Федерації як правонаступника Радянського Союзу беззастережно, транспарентно і в терміновому порядку вивести війська і озброєння з території Республіки Молдова».

У той же час, Указом наказано по всій країні провести відповідні пам'ятні заходи, і «ініціювати процедуру воздвиження на Площі Великого Національного Збору, перед будівлею уряду пам'ятника жертвам радянської окупації і тоталітарного комуністичного режиму».

Як заявив Гімпу, представляючи підписаний Указ, подібне рішення було прийнято, виходячи з ряду документів, «відповідно до яких, 28 червня 1940 СРСР окупував силою зброї Бессарабію і Північну Буковину, всупереч волі населення цього краю».

Міхай Гімпу представляє правлячий в Молдові «Альянс за євроінтеграцію», в який входять партії Міхая Гімпу, Маріана Лупу, Серафима Урекян та Володимира Філата.

20 квітня ц.р., член комісії з вивчення тоталітарного комуністичного режиму В'ячеслав Стевіле заявив, що Росія завдала Молдові збиток у 
радянський період у розмірі $ 27,8 млрд. Після заяви вченого, що входить в комісію, створену Міхаєм Гімпу, т.в.о. президента Молдови заявив, що вважає за можливе обговорення питання про виплату Росією компенсації за збиток, нанесений Молдові в радянський період.

28 червня 1940, в результаті вимоги СРСР, Королівська Румунія вивела свої війська і адміністрацію з Бессарабії, а регіон відійшов до Радянського Союзу. Пізніше, 2 серпня 1940, була утворена Молдавська РСР, до складу якої увійшли шість бессарабських повітів і шість районів з Лівого берега Дністра, що входили в колишню Молдавську Автономну РСР.

Коментарі

В
Волдимир

Давно пора виставляти рахунки Кремлю за всі іхні злочини проти людства!!!

Читайте також