Мовний омбудсмен вимагає скасувати регіональні мови на Закарпатті

6
26

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до новообраних депутатів низки місцевих рад щодо необхідності скасувати рішення про функціонування регіональних мов.

За його словами вони суперечать чинному законодавству України. Відповідно омбудсмен направив листа до Генерального прокурора України щодо забезпечення скасування відповідних рішень у судовому порядку.

“Попри те, що закон «Про засади державної мовної політики» визнаний неконституційним ще у лютому 2018 року, рішення окремих обласних, міських, сільських та селищних рад у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Херсонській та Чернівецькій областях досі не скасовані”, - зазначив Тарас Кремінь.

За його словами, відповідно до частини сьомої статті 1 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який набрав чинності 16 липня 2019 року, статус української мови як єдиної державної передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

“Відповідно до закону, усі органи державної влади та місцевого самоврядування, мали у шестимісячний термін з дня набрання чинності цього закону, забезпечити приведення своїх нормативних актів у відповідність. Проте, окремі органи місцевого самоврядування й досі цього не зробили, а в деяких з них ведеться діловодство та навіть прийняття рішень здійснюється виключно регіональною мовою, що є прямим порушенням чинного законодавства”, - підкреслив Тарас Кремінь.

За його словами "забезпечення належного функціонування державної мови - це інструмент об’єднання українського суспільства, засіб зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежності та національної безпеки”.

Нагадаємо, що у 2012 році Закарпатська облрада визнала особливий статус угорської, румунської та русинської мов, посилаючись на статтю 7 Закону України "Про засади державної мовної політики".

Президент Янукович підписав Закон №5029-VI "Про засади державної мовної політики" 8 серпня 2012 року. Закон передбачав встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.

Зокрема однією з перших на Закарпатті Берегівська міська рада ухвалила рішення, згідно з яким надала угорській мові статусу регіональної. Незабаром й Берегівська райрада надала угорській мові статус регіональної.

У свою чергу статус регіональної російській мові надали обласні ради - Донецька, Запорізька, Луганська, Одеська, Херсонська, Дніпропетровська, а також міські Ізмаїльська, Одеська і Севастопольська ради. 20 серпня статус регіональної російській мові надала Харківська міська рада, 21 серпня - Миколаївська і Херсонська, 6 вересня – Луганськ, 12 вересня – Дніпропетровськ.

Коментарі

R
rusyn

Йой іштенем, доки ня не боло, бо рано різав-им хащу а пак грузив-им її на лісовоз клієнтови, а пак го поліцаї имили ош крадений ліс і мусай боло з ними порішати, бо ясно шо крадений, то вижу туй дебати ся розгоріли немєряні. То вставлю свої 5 копійок - якраз з Ольгіна прийшли копійки на счьот в Альфа-банкови. Я за свободну Русинію! Мож буде увезти ліс накунець свободно! Нас із нашим мусором приймут в ЄС! Якраз жона наклала міх мусора, іду поночи увержу в річку - не біда, страна ЄС Мадярщина прийме! Мож буде свободно удень метати у річку мусор і красти ліс - нико нич не уповість русинови у свобіднюй державі! Вася кум зможе заганяти цігаретлики на словаки і румини хоть каміонами. Чорні, наркотики, зброя - ушитким мож буде торговати свобідно - Колю Йовбака даме міністром киляшних вецей Русинії. Сусіда Іштван навчит паленку РасПутін варити літр за доллар. Короче зажиєме. І да - Путін наш русинський лєпший цімбор, за ним нараз Орбан і Земан. А укрівський Бескидський тунель засиплеме гет.

V
Volodymyr

До нехта. Давай цімборитись я тоже модьорів фашистами вважаю

ДВ
До всіх

Увага ! На сайті треться одне МІСНЕ ДУРЛО , котре переважно використовує імена Справедливий , Історик , РУСИН , Фахівець (у минулому - Менджул , Студеный Звур , Сріберный , карпато-словин ). Розповсюджує сепаратистькі і антиукраїнські настрої , регулярно вживає слова "заперевальні" , "прийшляки" , зневажливо ставиться до мешканців інших областей , регулярно закидає тези про відділення Закарпаття від України , всіляко вигороджує інших ботів-сепарів типа Ромаріо чи Майдауна . В реалі - місцевий алкаш Мішка Xyйпuздулинець , безробітний , освіта - 4 класи , в основному треться в районі ринку ГІД , клянчить у перехожих гроші на горілку , пропиває їх у гідівських наливайках , строчить свої недолугі коменти , використовуючи крадений смартфон .

ДВ
До всіх

Увага ! На сайті треться один БОТ , котрий занадто часто відписується за інших під їхніми ж назвами ! Часто використовує слова : "гузиця , фляшка , русУни, палЕнка ..." з багатьма орфографічними помилками . П$их і неграмотний ши$офренік настільки впевнений , що влився у мукачівське середовище , що вже повторюється із разу в раз . Відкриті повідомлення до цього олігофрена не мають впливу . Отже , увага ! Повний ігнор даного суб'єкта.

Д2
до 20.11.2020 20:15

Фляшку собі в гузицю забий.

С
Саша

Єбанутий овощ - нехай заб'є у гузицю свою українську мову нікому вона не нужна ...

.
...

Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за МОВНИМИ або іншими ознаками.

Ш
ШоШо?

"забезпечення належного функціонування державної мови - це інструмент об’єднання українського суспільства, засіб зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежності та національної безпеки” Обовязково через ООН,через эвропейські структури з прав людини,Венеційську комісію,треба розказати про "інструмент"і чаще про нього загадувати при видачі наступного транша,або допомоги. КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Стаття 11. Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури,- а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.

ДН
до нехта

не розвіюйте ворожнечу. Шо мадяри, шо українці, русини чи любі другі.. Серед кожної нації є люди і є нелюди.. Не треба так ворожо говорити

Н
нехта

мадярів вішати прихвостнів фашиських я їх ненавижу.

Н
наталя

хай би собі свій язик в одно місто засунув... дістали вже з тією мовою.... до тепер з російською воювали, а тепер до угорської взялися?? що їм та мова заважає..? жиють собі люди мирно, всі всіх розуміють, навіщо то мусолити одне й те ж... Хай би вже ділом якимось зайнялися ті "недослуги народу"..

9
92

Уссуся

Е
Експерт

Вимагаю виконання волевиявлення 1992 року і ящик паленки на додачу !

І
Іштван

Не слід плутати області центральної та східної України які 4 столуття були приєднані до россійської імперії із Закарпсттям ,яке було анексіровано і приєднано до СССР а потім приєднано до України!

Е
Експерт

Спочатку виконайте волевиявлення мешканців області за 1992 рік. Автономія !!! Далі подивитися чи дозволять вам ВАШУ МОВУ у нашому краї.

А
ааа

этот Тарас Кремінь пускай присмотрится к закону декоммунизации по этому закону вообще закарпатья нужно вернуть европе

5
56

А батько його родом з Іршавщині був

ДП
до провокатори

На закарпатті запалає міжнаціональна ворожнеча лиш у випадку кінця світу...

В
Виборець

Нещасний. Тупий . ...... такі уроди представляють україну.

П
Пророк

Найгірше те, що більшість населення (сірої маси), що наповнює територію під назвою "Україна" або знаходиться на заробітках, підтримує всі ідеї таких геніїв або байдуже, коли його хата з краю. Стадо не може мати менталітет.

S
stefan

Притримуйтесь Конституції України, а на "законів", прийнятих ВСУПЕРЕЧ Конституції. Якщо Україна називає себе ДЕРЖАВОЮ.

Й
ЙОСИФ

Україна зовсім весь розум стратила!

П
Провокатори

Чому на фото язик пофарбовано в кольори угорського прапора? На Закарпатті хіба лише угорська мова є регіональною мовою? Не розпалюйте міжнаціональну ворожнечу, бо коли запалає, ви перші в кущах сидіти будете, а тушити її будуть інші люди.

М
Менгеле

Лоботамия его спасет

1
123

насущная проблема))) бедный политикан, от скуки мается

І
Іван

най іде до пічі

Читайте також