Мукачево відзначило ювілей Йосипа Беци

17
0

Йосипу Йосиповичу виповнилося 80 років

6 листопада олімпійському чемпіону Мельбурна, заслуженому майстрові спорту СРСР, Почесному громадянину Мукачева Йосипу Йосиповичу Беці виповнилося 80 років. З цієї нагоди в малому залу Мукачівської Ратуші відбулися урочистості. Заступник міського голови, в.о. керуючого справами міськвиконкому Михайло Лабош коротко розповів про життєвий і спортивний шлях ювіляра і надав слово міському голові Мукачева Золтану Ленд'єлу.

– У кожного з нас у роки дитинства і юності були свої кумири і взірцем для багатьох підлітків не тільки Мукачева, а і всього краю таким взірцем для наслідування був Йосип Беца, – відзначив Золтан Золтанович. – У Мукачеві часто проводяться міжнародні футбольні турніри і, виступаючи на церемонії відкриття, Йосип Йосипович обов’язково закликаю юних футболістів вести здоровий спосіб життя, не губити здоров’я тютюном, пивом. Адже він сам є в цьому взірцем – ніколи не смалив, не пив алкогольних напоїв. Ми горді з того, що поряд з нами така прекрасна людина – Йосип Йосипович Беца. Міський голова вручив ювіляру Почесну грамоту міськвиконкому і телевізор. Відтак з теплими побажаннями до Йосипа Беци звернулися голова відділення Національного Олімпійського Комітету в Закарпатській області Іван Риляк, його заступник Василь Машика, голова Ради Почесних громадян Мукачева Євген Федів. Почесну грамоту Закарпатської обласної ради вручив ювіляру начальник відділу управління сім’ї, молоді і спорту облдержадміністрації Василь Марків. Йосип Йосипович схвильовано подякував усім за теплі вітання й побажання.

Йосип Беца – вихованець мукачівської футбольної команди “Більшовик”. В 1949 році був призваний в лави Радянської Армії, де був зарахований в команду Прикарпатського військового округу “Спартак”, який в 1953 році виграв першість Всесоюзного товариства “Спартак”. Восени 1953 року його переведено в московське ЦСКА. Всесоюзне визнання прийшло до нього під час виступів за цей клуб.

У 1955 році армійці стали володарями Кубка СРСР, двічі в 50-х роках вигравали бронзові медалі. У 1956 році Йосип Беца дебютував у збірній СРСР в матчі проти збірної Франції. Успішна гра “забронювала” для нього квиток у Мельбурн. Як півзахисника збірної СРСР та ЦСКА, його було включено у список 33 кращих футболістів країни. Олімпійські ігри в Мельбурні вписали яскраву сторінку в історію радянського футболу – там наші гравці, серед яких був і мукачівець Беца, вибороли перші золоті медалі.

Завершивши виступи у великому футболі через травму, в 1958 році Йосип обрав тренерську професію. У 1961 році був запрошений тренером команди вищої ліги СКА Ростова-на-Дону. Під його керівництвом ростовчани у 1966 році здобули звання віце-чемпіонів СРСР, а Йосипу Йосиповичу було присвоєно звання “Заслуженого тренера РРФСР”. Відтак Йосип Беца очолював футбольні команди Північної групи військ (Польща), СКА – Північно-Кавказького військового округу, клуби першої та вищої ліг СРСР “Металург” в Запоріжжі, “Арарат” в Єревані, “Кайрат” в Алма-Аті, СКА в Одесі та СКА в Ростові-на-Дону. В 1990 році Йосип Беца повернувся в Мукачево і нині часто навідується в Мукачівський дитячо-юнацький футбольний клуб “Іскра”, роботі з вихованцями якого віддав багато років.

Рішенням 12 сесії Мукачівської міської ради XXII скликання 22 жовтня 1997 року Йосипу Йосиповичу присвоєно звання “Почесний громадянин Мукачева”.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також