Мукачівські учні знайомились з поезією (ФОТО)

19
1

Ми вступили у ХХІ століття, століття непередбачуваності і можливих катаклізмів у природі. Як ніколи, зараз потрібно задумуватись про духовне.

Не хлібом єдиним живе людина в світі сьогодення, є у неї також і духовні потреби, які задовольняються не лише у храмі, в молитві. І це добре розуміють у Мукачівському міському літературному об’єднанні «Рідне слово». Завдяки ініціативі його керівника –  поета  Михайла Шушкевича, група літераторів у складі шести чоловік, по домовленості з директором ЗОШ № 6 Василем Борою і за сприяння викладача школи Магдалини Фенцик – засновниці шкільного музею ім. Юрія Мейгеша, 29 лютого організували цікаву творчу зустріч з учнями і вчителями школи.

Спочатку шкільнімузейні «гіди» познайомили поетів з творчістю видатного письменника нашого краю, а пізніше члени «Рідного слова» поспілкувались і представили свої літературні доробки юним сподвижникам талановитого Мукачівського прозаїка.

Михайло Шушкевич прочитав вірш, присвячений поету і вірш про Мукачево. Шанована мукачівцями поетеса Софія Малильо, яка нещодавно відсвяткувала свій 85-річний ювілей, розповіла про свій творчий шлях  у літературі. Поетеса прочитала власний вірш, присвячений Юрію Мейгешу. Українською та російською мовами декламувала свої дитячі вірші поетеса Алла Желонкіна. Про дружбу з відомим письменником  у одноіменному вірші розповів Ярослав Січ. Гарні та змістовні вірші представила юним школярам Мар’яна Лиховид. Останньою поділилася спогадами про навчання у ЗОШ № 6  талановита мукачівська поетеса Тетяна Рибар, яка зачитала кілька власних віршів з останньої поетичної збірки, що з’явилась на світ під назвою «Знеболення снігами».  І хоча актова зала школи була переповнена, тиша стояла така, що було чути за вікном звуки перших весняних крапель...

В процесі спілкування школярів з Мукачівськими поетами виникали різні запитання, діти активно піднімали руки, цікавилися творчістю поетів. 10-12-тирічні учні бажали дізнатися, що відчули старші товариші, коли написали свій перший вірш, з якого часу починається захоплення поезією, чому обрали саме поетичний творчий шлях у житті… Багато запитань було адресовано найбільш зрілій поетесі Софії Малильо. А коли на всі запитання було отримано відповіді, завуч школи Еріка Маріян запитала у школярів: «А хто з вас, після зустрічі з поетами, тепер захоче спробувати створити власний вірш?». На що в залі піднялися десятки рук. І це не дивно, адже завдяки педагогічним зусиллям вчителів під керівництвом директора школи Василя Бори, у серцях учнів панує справжня творча атмосфера. В школі, як відомо, існує МАЛіЖ – мала Академія літератури і журналістики. Семеро її випускників вже успішно навчається в УжНУ на факультеті журналістики, десятки учнів пишуть вірші та оповідання, займаються мистецтвом фотографії і хоровим співом, щоквартально видають власну шкільну газету, а отже обрали для себе провідним у житті саме мистецький напрямок.

Відвідини  ЗОШ № 6 членами літературного об’єднання «Рідне слово» дали молодій плеяді митців ще один поштовх до творчого зростання і активності, сприяли популяризації сучасної поетичної думки і слова, нашої прекрасної, співучої української мови.

Натомість, у «Рідному слові», найближчим часом в його діяльності запланована творча зустріч Мукачівських літераторів з учнями ЗОШ № 2 ім. Т.Шевченка.

Отже, сподіваємось, що цього останнього зимового дня була продовжена добра традиція – спілкування з молоддю у різноманітних навчальних закладах Мукачева, яка вже була започаткована раніше, у попередні роки.

Поширювати поетичне мистецтво серед людей і спонукати до цього творчу молодь –  це, справді, прекрасно. А «Рідному слову»  –  успіхів на літературній ниві і майбутніх творчих здобутків! 

Коментарі

П
Поетеса

Мукачівські поети - молодці. Бажаємо їм творчих успіхів!!!))

Читайте також