Мукачівці стануть почесними гостями книжкового фестивалю у Будапешті

14
0

5-7 вересня 2014 року у Будайській фортеці у столиці Угорщини відбудеться традиційний міжнародний книжковий фестиваль, на який цього року офіційно запрошено гостей з нового міста-побратима, закарпатського Мукачева. Про це повідомляє сайт міської ради Будапешту.

Розпочнеться святкова програма, у п'ятницю, 5 вересня з промови державного секретаря з питань національної політики Угорщини Арпада Потапі та мера 12 району Будапешта Габора Томаша Надя.

Далі програма буде присвячена Закарпаттю та Мукачеву - місту, яке відграло значну роль у історії Угорщини. Цю місцевість пов'язують з повстаннямм куруців, визвольною війною Ференца Ракоці, його родиною. У Мукачеві народився один з геніальних угорських митців - Мігай Мункачі.

Закарпатці покажуть свою культуру, музику, пісні - запланований виступ школярів з угорських шкіл, виступи народних та камерних ансамблів. Очолюють делегацію міський голова Мукачева Золтан Ленд'єл та історик Бейла Попович.

Того ж дня у відомій церкві Святого Матьяша (на фото) відбудеться благодійний концерт за участі хору Bravis. Мукачівський єпископ римо-католицької церкви Антал Майнек прочитає молитву за мир. 

Під вечір у Будайській фортеці очікуються виступи угорської співачки Богларки Чемер (Boggie), письменниці Каталін Мезеї та інших.

6 вересня, о 13:00 за місцевим часом, розпочнеться концерт "Карпатьскі мелодії" за участі фольклорного ансамблю "Руснаки" під керівництвом Нестора Мальчицького, а також шкільного хору з Мукачівської школи імені Ференца Ракоці ІІ.

Згодом краєнавець Бейла Попович розповість про "Прогулянки по Закарпаттю" - про багату та цікаву історію та культуру нашого краю.

У програмі також гала-концерт та нагородження переможців книжкогово фестивалю.

У неділю, 7 вересня, камерний хор Bravis знову виступить у церкві Святого Матьяша з продовженням благодійного концерту. У їхній програмі - твори церковної музики.

Далі у програму фестивалю - спільний концерт солдатських пісень, присвячений 100 річниці Першої світової війни.

Також заплановані цікаві тематичні екскурсії, зустріч з відомими письменниками та поетами, джазові концерти, художні виставки тощо.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також