Мутація людського гена стала причиною розвитку діабету

6
0

Американські вчені виявили генетичні причини розвитку цукрового діабету другого типу при ожирінні. Фахівці з Університету Каліфорнії в Сан- з'ясували, що близько 2-3 мільйонів років тому відбулася мутація людського гена CMAH.

У результаті в людей був порушений синтез нейрамінових кислот Neu5Ac й Neu5Gc, що входять до складу рецепторів до інсуліну, розташованих на поверхні клітинних мембран. Організм більшості ссавців, на відміну від людей, самостійно виробляє ці кислоти.

Керівник дослідження Джейн Кім і її колеги провели ряд експериментів на лабораторних мишах. Учені внесли в геном половини тварин мутацію CMAH, аналогічну людській. Інша частина мишей залишилася з нормально функціонуючим геном. Після цього гризунів годували їжею з високим вміст жирів.

У результаті у всіх мишей розвинулося ожиріння, а їхні клітини набули стійкість до дії інсуліну. Однак у тварин з мутацією гена CMAH площа острівців Лангерганса підшлункової залози, що виробляють інсулін, скоротилася на 65%, а кількість цих острівців зменшилася вдвічі. У мишей з нормальним геном таких змін не спостерігалося.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також