Музей літератури і журналістики

10
0

Ввідкрили у Рекітах на Міжгірщині

Майже два роки з ініціативи письменника, заслуженого журналіста України, ректора Малої академії літератури і журналістики Василя Тарчинця та підтримки голови Міжгірської райдержадміністрації, почесного проректора МАЛіЖ Василя Дерича тривав збір музейних експонатів.

Серед них багато рідкісних і унікальних, зокрема, лампова радіола, яка потрапила сюди з Берліну завдяки фотожурналісту, колишньому офіцеру Михайлу Шкляру. Він передав також кінокамеру “Кама”, бачок для проявлення кінострічок, інше фотоприладдя – фотоспалахи, експонометри, світлофільтри, репродукційні кільця фотозбільшувач “УПА- 57”, глянцувач та фотоапарат “Зеніт ”С” для виконання репродукції, а ще старовинний магнітофон, виготовлений у Ризі, – повідомив Західну інформаційну корпорацію керівник прес-служби Малої академії літератури і журналістики Федір Гулаткан.

Серед багатьох музейних експонатів, яких налічується понад 50, є речі з особистої колекції відомих письменників та журналістів.

Зокрема, Василь Тарчинець передав юним літераторам Закарпаття велосипед, який слугував йому у журналістській роботі, а також польовий військовий телефон, переносний професійний магнітофон “Репортер-6”, підшивку газети військового факультету журналістики за 1970 рік, альбом з першими пробами юнкорівського пера, різноманітні посвідчення, відзнаки, вимпели, буклети. Серед музейних раритетів є і броньований паливний бак, капелюх почесного професора МАЛіЖ, лауреата багатьох літературних українських та американських премій, почесного жителя села Рекіт Володимира Ковалика.

Відвідувачі сільського музею не можуть не звернути увагу на професійну кінокамеру “Київ” (стрічка 32 мм), яку подарував львівський кіно-фотооператор Мирон Галаджун, а також його особистий фотоапарат студентських років “Смена-8”.

Значну частину музейних колекцій складають книги відомих закарпатських та львівських письменників, які вони передали і подарували музею з авторськими автографами. Також і львівські журналісти мають на меті передати до літературної скарбниці чимало експонатів, рукописів, цікавих відеострічок, магнітофонних записів газетних та журнальних публікацій.

У щойно відкритому музеї уже побували відвідувачі – зараховані у числі перших до громадської дитячої творчої організації “Малої академії літератури і журналістики” – учні Рекітської та Лісковецької школи. Все побачене їм тут дуже сподобалось, бо тепер юні літератори мають змогу ознайомитись із засобами прийому та передачі інформації, попрацювати над новими книгами, журналами та газетами. Щоправда, є певні негаразди з опаленням приміщення та ремонтом. Та все ж керівники громадської організації розраховують на допомогу, яку погодилася надати голова Міжгірської райдержадміністрації Василь Дерич, повідомили ЗІА "Простір" із Закарпатської ОДА.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також