Митники Ужгорода презентували дітям-інвлідам керамічну піч для розвитку юних талантів

13
0

Днями Ужгородська митниця здійснила благодійну акцію

На днях Ужгородська митниця здійснила благодійну акцію, подарувавши дітям-інвалідам електричну піч для випалювання керамічних виробів з глини.

Для 80 учнів, а саме стільки навчається в Ужгородській спеціальній школі для глухих дітей, було приємною несподіванкою отримати в подарунок довгоочікувану піч, щоб реалізовувати свою творчу майстерність з кераміки не тільки з ліплення, а й – випалювання. Звісно, тільки тоді виріб набуває повної довершеності, а відтак – дивує своїм неперевершеним мистецьким шедевром.

Як розповіла директор школи Наталя Бушко, тут діє гурток, де діток навчають усім азам кераміки. Нещодавно обдаровані учні взяли І-ше місце в обласному конкурсі з художньої самодіяльності “Твоя доля – в твоїх руках”, що проходив в м.Мукачеве, саме з керамічної майстерності. Меценати-митники мали можливість переконатися у таланті юних майстрів, які показали свої цікаві вироби з глини. А це: декоративні сувенірні підсвічники, змійки тощо.

До речі, цей освітній шкільний заклад є чи не найдавнішим в Україні. Свою історію він розпочав ще при Австро-Угорській імперії, і в 2004 році святкував своє 100-річчя. Століття тому тут безкоштовно навчалося восьмеро дітей з вадами слуху. У 2006 році школа отримала І-ІІІ ступенів з 12-річною системою навчання. На питання, чи важко влаштовують свою життєву дорогу випускники, Наталя Іванівна відповіла, що багато з них успішно закінчили Херсонський технікум дантистів і зараз є фаховими зубними техніками. Деякі випускники закінчили школу мистецтв ім.Ерделі і працюють художниками-оформлювачами при заводах. З неабиякою гордістю директорка розповіла про випускника школи Романа Геріна, який у 2005 році став чемпіоном у 20-х Дефлімпінських іграх в Мельбурні (Австралія).

Принадно, що сьогодні школа має чудовий вигляд: перед фасадом – квітучий сад із розкішними японськими сакурами та магноліями, які декілька років тому висаджував увесь учительський колектив; навчальний корпус – з металопластиковими вікнами, на часі – зміна перекриття даху, кошторисна вартість якого сягає мільйон гривень (наразі виділені кошти обласним управлінням освіти). Є свій комп’ютерний клас, з виходом до Інтернет-мережі, а ще – оснащений інтерактивною дошкою для вирішення складних математичних задач. Цікаво було дізнатися, що школа має свою теплицю, де вирощують ексклюзивний вид гербер. Загалом у класах навчається по 8 учнів, аби кожний не був обділений учительською увагою і викладом тематики.

Наприкінці зустрічі учні продемонстрували гостям гарно підготовлену програму з сучасними та національними танцями. Хоча дітки не мають слуху, однак свої емоції та радощі вони показують досить зрозумілою мімікою та рухами рук.

Як підкреслив у своєму виступі заступник начальника Ужгородської митниці Валерій Борисов, обдаровані діти, попри природні вади, відтепер зможуть реалізувати свої таланти у житті, займаючись улюбленішою роботою – витвором кераміки. А директор школи з вдячністю додала, що відтепер школі не прийдеться шукати навчальні заклади, де випалюють керамічні вироби, аби учні бачили довершений вигляд своїх витворів із глини.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також