На Берегівщині проведуть святкування приходу давніх мадярів на Закарпаття

15
1

Свято "Здобуття батьківщини угорцями" ("Гонфоглолаш") відбудеться у неділю, 12 жовтня, у селі Чома (угорською - Тисачома).

Розпочнеться воно з молитовної меси у греко-катлицькій та протестанських церквах. Також молитва відбудеться біля пам'ятного знаку на честь давніх предків угорців, що розташований неподалік від центру села.

Близько обіду запланована розважальна програма - верхова їзда, стрільба з лука, показ середньовічної зброї та костюмоване шоу, дитячі програми, ремісничі майстер-класи. А також відбудеться концерт середньовічної музики - виступатимуть фольклорні ансамблі із Закарпаття та Угорщини. І, звісно, гостей пригощатимуть бограч-гуляшем, голубцями та фанками. Також відбудеться футбольний матч на Кубок Арпада між місцевими командами.

Довідка. У 1986-му році російський археолог Бобков Віктор розкопав на кордоні села Чома 26 давньоугорських могил. На основі цієї археологічної знахідки угорські науковці твердять, що угорці періоду "Здобуття батьківщини" оселилися тут безпосередньо після їх входу до нинішнього Закарпатського краю.

У 1990-х роках розкопки продовжили наші археологи В’ячеслав Котигорошко та Едуард Балагурі, які спільно з угорським колегою Іштваном Фодором відкрили ще близько 78 могил, з предметами побуту, зброєю та ювелірними виробами. В деяких з них вони знайшли ознаки поховання за християнським звичаєм.

В 1993 році цю територію ледь не розділили під житлове будівництво, але активісти Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) перешкодили цьому, вона була взята під державну охорону. Через три роки у північній частині цвинтаря урочисто відкрили меморіальний парк «Могильник давніх мадярів», який спроектувала художниця Вікторія Чірпак.

З тих пір кожного року на честь угорських предків проводяться урочистості, а із 2004-го року частиною цього заходу є футбольний Кубок Арпада. Скульптури вождя Арпада та короля Святого Іштвана були зведені у парку в 2001-му році.

Мукачево.net

Коментарі

L
Laci

Hajra magyarok

Читайте також