На Берегівщини радилися про те, що робити з проблемними сільськими бюджетами

10
0

Цього тижня під головуванням заступника голови Берегівської районної ради Адальберта Брауна, за участю першого заступника голови РДА Степана Медвідя та начальника фінансового управління райдержадміністрації Олени Ваш, відбулися зустрічі з головами і головними бухгалтерами тих населених пунктів, де виникають проблеми з фінансуванням бюджетних закладів, апаратів рад.

Як зазначив Адальберт Браун, на сьогодні з 31-го складне становище спостерігається у 7-ох місцевих бюджетах — в основному у тих рад, на території яких мешкає відносно мала кількість громадян. Заступник голови райради акцентував увагу керівників місцевих самоврядувань на необхідності мобілізації додаткових джерел надходжень до бюджету. Мова іде в першу чергу про землі громад, отож важливо інвентаризувати, раціонально використати кожен його клаптик. До наповнення місцевих бюджетів мають долучитися і місцеві підприємці, фермери, але з ними потрібно проводити відповідну роботу, всіляко сприяти розширенню, піднесенню їх бізнесу.

Адальберт Браун підкреслив, що є й інші ресурси у селах. Звичайно, для того, щоб задіяти їх, подекуди потрібні не вельми популярні кроки з боку керівників самоврядувань. На думку заступника голови райради, у цих питаннях велике значення має взаємодія, партнерство з податковими органами.

Степан Медвідь запропонував керівникам населених пунктів з проблемними бюджетами створити школи-садки І-ІІ ст. з тим, щоб фінансування цих закладів перейшло до відділу освіти РДА. На думку першого заступника голови райдержадміністрації цю роботу необхідно чимшвидше розпочати, провівши в селах відповідні організаційні заходи щодо доцільності  створення цих закладів.
Олена Ваш зазначила, що згідно Бюджетного кодексу, фінансові ресурси прив’язуються до кількості населення, отож малочисельні громади опиняються у більш складному становищі. В той же час місцеві самоврядування повинні надати хоча б гарантований мінімум соціальних послуг. Отож у сільрад з одного боку зобов’язання, з іншого нестача ресурсів... На думку начальника фінансового управління райдержадміністрації, єдиним виходом для місцевих рад є раціональне використання та жорстка економія наявних бюджетних коштів, оптимізація мережі бюджетних закладів, апаратів рад. Важливо також активно співпрацювати з підприємствами, підприємцями, організаціями, що діють на території відповідних рад, також з податковими органами.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також