На фасаді будівлі Берегівської міськради з’явилося роз’яснення, чому на ній є й угорський прапор (ФОТО)

22
13

Віднедавна на фасаді будівлі Берегівської міської ради, у вікні, з’явився інформаційний стенд, який пояснює правомірність використання поруч із українським державним прапором та прапором міста Берегово також і угорського національного прапора (є також і прапор Євросоюзу).

У повідомленні йдеться, що «використання символіки угорської національної меншини на будівлях установ, організацій та підприємств всіх форм власності в місті Берегове регламентується згідно:

1) Закону України «Про національні меншини в Україні» (стаття 6, «Держава гарантує всім національним меншинам права на національно-культурну автономію: користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних навчальних закладах або через національні культурні товариства, розвиток національних культурних традицій, використання національної символіки…) ;

2)  Декларації прав національностей України (стаття 4, «Усім громадянам України кожної національності гарантується право сповідувати свою релігію, використовувати свою національну символіку…») ;

3) Розпорядження представника президента України № 469 від 17.12.1992 року «Про реалізацію в області законів України «Про мови в Українській РСР» та «Про національні меншини в Україні» (пункт 5. «У населених пунктах, де компактно проживають національні меншини, поряд з державною може використовуватись і національна символіка»);

4)  Рішення Берегівської міської ради № 746 від 09.07.2008 року «Про надання дозволу на використання символіки національних меншин на будівлях установ, організацій та підприємств всіх форм власності у м. Берегово».

Нагадаймо, що в листопаді 2017 року, під час ходи з нагоди 79-річчя заснування Карпатської Січі, влаштованої низкою націоналістичних та радикальних організацій, з балкону міської ради був демонстративно знятий угорський національний прапор.

Як пояснили потім організатори акції, вони вважають, що розміщення угорського прапора на українській державній установі є незаконним.

Насправді ж дане питання має ряд юридичних різночитань і не має чіткої відповіді, заборонено чи ні використовувати на офіційних установах прапори, які є ідентичними до прапорів інших держав.

Наша редакція в окремому дослідженні спробувала вивчити, хто встановлював і зривав різні прапори на будівляв у Берегові.

Коментарі

1
1626

як у фейсбуку - харків'янин, тернопільчанка і львів'янин дискутують про те яка символіка доречна у Берегові)))))

М
МІсцевий

Фітькош правий) який нафіг сепаратизм? бачите бабульок з транспарантами "памагіті! орбан спасай?" Хтось мітингує за автономію? галасує ош закарпаття - угорщина? просять ввести війська? ну так якого чорта це розводити? бо кільком туристам і свободівцям не подобається прапор на мерії? як ви там кажете? чемодан-вокзал і валіть собі на Харків, Одесу, Миколаїв, Кривий Ріг і т.д., там вигукуйте смерть ворогам серед рускаязичнава населення, (не думаю що там обійдетесь кількома гнівними коментами у фб). Так, Закарпаття це Україна,і не дивлячись на неприйнятну для декого кількість нацменшин тут всеодно більше людей володіють державною мовою ніж у столиці. Ви спочатку відучіть центральну Україну від мови реального ворога і загарбника, а після того вже переживайте за ті 0.3% населення серед яких ви бачите "сепаратистів"

Є
Євген

Є абсолютом той факт, що місцеві органи самоврядування керуються Конституцією і Законами України, що би там фітькоші не фітькали.

НП
Не пердіт в криївці

Оце зараз нацикам дупу буде рвати,прям на німецький хрест.

Ф
Фітькош

усім приблудам-у себе дома будете розказовати, шо де має боти.Туй ви лем гості, до того ж не звані, і маєте сидіти тихо, як говно в ополонці. Пи.Си.Для зовсім дурних.Мерія-орган місцевого самоврядування, є виборним місцевою громадою, а не державним органом

Є
Євген

Ще свого слова правники України не сказали, а оці виправдовування місцеві мало чого варті. До речі - злука УНР та ЗУНР є незмінною у часі й непорушною даниною.

О
Ольга

На закладах культури нацменшини хай вивішують прапор та національну символіку, а на державних установах цього не має бути!!! Так і проявляється сепаратизм.

Ч
читач

Всі ці Бабяківські і Ороски з Брензовичем посилання ніщо інше,як сепаратизм і зрадництво! Тому що,Основний Закон,тобто ,Конституція,наголошує,що на державних установах,якою є мерія,повинен висіти тільки державний прапор,а все інше хай вішають на своїх офісах чи будинках. А нарахунок національних меншин і їх кількості у Берегові і в Закарпатті,то хай зроблять перепис і побачать,скільки їх є на самому ділі,щоб не мутили воду!!!

А
Андрій

Вони б краще зняли його, а не пояснення вивішували. Не знімуть самі так знімуть інші. До речі "угорська символіка" та угорський прапор то зовсім не одне і теж. Прапор - затверджений законодавством символ країни. А символіка то наприклад стрічки в нац кольорах, чи нац одяг. Якби там були тільки стрічки з угорськими кольорами то це було б допустимо, але аж ніяк повний прапор чужої ще до того ж ворожої до нас країни. До ProRock. ЄС і США наші (України) стратегічні партнери. А Угорщина як показали недавні події наш ворог у союзі з РФ. Тому прапор ворога тим більше треба зняти. Це по перше. А по друге бурса то не орган влади. Прапор над органом влади має бути тієї країни до якої той орган відноситься.

Я
Я

Хай би Берегівська міська рада ще роз'яснила, чому український прапор акуратно скручений у трубочку (людьми а не вітром), а угорський розвівається на вітрі.

І
Іштван

Бабяк моледець! У нас мир, а із перевалу всякі люмпени сюди приходять і роблять біду.

Б
Берегівчанин

у вовкуновича і його свободівського зброду майже слюна бризгає від цього

P
ProRock

А тепер поясніть чому у Мукачеві на 8ій бурсі (чи 7мій, навпроти педухи) висить прапор ЄС та США і ніодному ахтивісту не заважає.... з прапором ЄС взагалі прікол... назвіть мені одну країну яка добровільно вивішує чужі прапора до яких ніякогісінького відношення немає????

Читайте також