На гірському курорті в Грузії стався зсув ґрунту: Серед них українка

25
0

Зсув ґрунту відбувся 3 серпня на гірському курорті Шові в регіоні Рача на заході Грузії.

Як повідомляє ВВС Україна, наразі відомо про 12 загиблих внаслідок потужного зсуву на гірському курорті Шові досягло 12 людей. В ущелині, яка виявилася засипаною, триває пошукова операція, грузинські ЗМІ повідомляють, що зниклими залишаються понад 20 людей.

Внаслідок зсуву ґрунту на грузинському курорті в Шові загинула українська медійниця, колишня сценаристка шоу "Ранок з Україною" Аліна Поліковська. Вона разом з чоловіком та трьома дітьми поїхала на відпочинок у селище Шові. Наразі про долю членів сім?ї Аліни Поліковської інформація відсутня.

Експерти називають стихійне лихо у Шові наймасштабнішою подією у Західній Грузії за останні 30 років. Геолог Мераб Гапріндашвілі сказав журналістам, що в рух прийшло понад 5 млн кубометрів твердої маси.

"У ущелині, де знаходиться Шові, протягом останніх днів йшли безперервні зливи, — цитує геолога агентство "Інтерфакс". — До цього додалося інтенсивне танення двох льодовиків поблизу на Кавказькому хребті. Ці два явища викликали активізацію зсувних процесів".

АВТОP ФОТО,REUTERS

АВТОP ФОТО,REUTERS

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що у понеділок 7 серпня в Грузії буде оголошено день жалоби.

Глава грузинського Міністерства з надзвичайних ситуацій Теймураз Мгебришвілі сказав журналістам, що зсув засипав котеджі.

"Там, де були котеджі, зараз практично нічого не залишилося, — повідомив він. — Ми бачимо уламки цих котеджів у масі землі, що лежить на великій площі. Це ускладнює рятувальну операцію".

Гарібашвілі заявив, що до участі в операції буде залучено військовослужбовців грузинської армії.

"Ми почнемо мобілізацію за кілька годин. Ми маємо відповідну техніку, з якою вони прибудуть, маємо спеціальні мости, якими ми скористаємося у разі потреби", — цитує видання "Новини-Грузія" міністра оборони Джуаншера Бурчуладзе.

У пошуковій операції беруть участь вертольоти та групи рятувальників із собаками.

За даними видання "Новини-Грузія", гелікоптери прикордонної поліції вже евакуювали із зони лиха понад 200 людей.

Зсув у Шові зійшов ще в четвер увечері, але рятувальники змогли дістатися місця події тільки до ночі, передає грузинська телекомпанія Formula TV.

Популярний гірський курорт Шові знаходиться в долині річки Чанчахі, він розташований за сім кілометрів від кордону з російською Північною Осетією.

Рача - гірська область на північному заході Грузії, яку за красу пейзажів іноді називають місцевою Швейцарією.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття у зв’язку із загибеллю людей у грузинському курортному селищі Шові в результаті зсуву ґрунту.

"Висловлюю щирі співчуття грузинському суспільству у зв’язку зі стихійним лихом, яке забрало життя людей. - він написав у Twitter.

"Співчуваємо рідним і близьким загиблих та бажаємо якнайшвидшого одужання всім постраждалим унаслідок зсуву ґрунту у високогірному регіоні Рача".

Текст президент опублікував українською та грузинською мовами.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також