На Іршавщині співали, танцювали та розказували вірші

8
1

Минулої суботи у районному центрі можна було отримати добру порцію приємних емоцій.

 

Поціновувачі прекрасного могли насолодитися майстерним виконанням літературно-музичних композицій, посміятися від гумористичних розповідей про відвідини балету, подивуватися гімнастичними можливостями людського тіла,  поспостерігати за дитячими бавками, почути народних пісень, поспокушатися на енергійний танець, поринути у світ поезії… Побувавши на такому дійстві, хочеться і самому щось творче утнути. А цього всього могло й не бути, якби не обласне свято з нагоди Дня працівника культури та майстрів народного мистецтва. Щоразу воно відбувається в окремому районі. На цей раз гостей з області приймали іршавчани.
 
Погожа днина… духові оркестри Іршавської дитячої школи мистецтв та Доробратівського сільського клубу виконують милозвучні мелодії одну за іншою. Кілька останніх штрихів і свято розпочнеться. Делегація творців вічного з усіє області, очолювана начальником управління культури ОДА Юрієм Глебою, прибула. Їх зустріли не лише хлібом-сіллю. У фойє районного будинку культури можна було переконатися у гостинності наших земляків. Тут на всіх чекали «силуванці». Працівники культури району пропонували скуштувати закарпатських традиційних страв. Як кажуть, чим багаті, тим і раді. 
 
У виставковій залі заступник голови ОДА Іван Качур ознайомився з виставкою робіт народних умільців. Він цікавився тенденціями у цьому напрямку, поділився думками з приводу побаченого. 
 
На святковий концерт налаштували всіх Марина Гайсак та Іван Котубей, які виконали літературно-музичну композицію «Люблю свій край». Звичайно, Іршавщина – земля народних скарбів. Аби все це популяризувати, проводяться різні заходи. У фото- і відеооб'єктив Василя Ловски потрапляють цікаві кадри. Їх і мали змогу побачити гості з усієї області. 
 
З нагоди свята привітали усіх заступник голови ОДА Іван Качур, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Михайло Попович, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, голова обкому профспілки працівників культури Наталія Товтин, заступник голови райдержадміністрації Мирослава Кула. Вони побажали наснаги, натхнення, здоров’я і, звісно, ж продовжувати творити і дивувати своїм талантом шанувальників прекрасного. Кращим працівникам цієї сфери обласні посадовці вручили нагороди. 
 
Від управління культури ОДА відзнаки отримали керівник народно-фольклорного ансамблю «Іршава» Надія Мельник-Гудь, викладач Приборжавської ДШМ Антоніна Дурда, керівник народного вокального ансамблю «Дзвіночок» з Білок Ірина Паньканинець, керівник народного цирку «Весела арена» Ніна Попович. Обком профспілки працівників культури нагородив Оксану Сідор – голову райкому працівників культури, Олександра Голібу – керівника народного гурту «Коло друзів», відділ образотворчого мистецтва Іршавської ДШМ, який очолює Надія Вербищук.
 
Поезія – це стан душі. Тепле й витончене слово породжує відчуття, які важко описати. Василь Кузан зачитав власний вірш «А стежка до тебе». Видно, було що присутніх у залі твір зачепив за живе. 
 
Вперше на такій великій сцені заспівав і нещодавно створений хор працівників культури району, керівником якого є Оксана Сідор. Дебют був вдалим. З боку фахівців отримав позитивні відгуки. 
 
Життя, певно, багате на приємні і неприємні сюрпризи. Буває, й не сподіваєшся на щось, а воно трапляється. І деколи кумедно виглядає. Про один з таких випадків й розказав Юрій Мельник. 
 
Безперечно, гарного настрою додає хороша пісня. Дзвінкоголоса Віталіна Кізляк подарувала всім «Чаклунку синіх гір». І, певно, нікого зі слухачів не залишила байдужим до вокалу.
 
Не менш цікавими і захоплюючими були виступи фольклорного колективу «Кирниченька» Едіти Канчій, шоу-балету «Блек-енжелс» Юрія Буряса, народного фольклорного ансамблю «Іршава» під керівництвом Надії Гудь, ансамблів та колективів Іршавської дитячої школи мистецтв, яку очолює Олександр Рацин, Лисичівського будинку культури, вокального квартету «Гармонія», заслуженого артиста України Олександра Садварі, заслуженого працівника культури Василя Гичко, народного духового оркестру при районному будинку культури, яким керує Іван Кула. 
 
Словом, цей захід вкотре підтвердив, що Іршавщина має таланти, яким є що запропонувати своїм читачам, глядачам, слухачам... Можна з упевненістю сказати, що це належно оцінили й гості. Хоч на сцені й демонстрували до двох десятків номерів, та нудьгувати не довелося, а час промайнув непомітно.

 

Коментарі

1
1

А почему такого небыло в МУКАЧЕВО в праздновании дни города?

Читайте також