На Іршавщині змагались юні туристи - орієнтувальники (ФОТО)

10
1

Теплі промені сонця зігрівають нас щодня все сильніше, дерева розпускають свої перші листочки, чути спів пташок – і так хочеться злитися з природою, набратися в неї сил та енергії, щоб діяти, творити. Тим більше, якщо бажання відвідати околиці Іршавщини співпадає з планом роботи однієї з позашкільних установ, то це взагалі – дуже захоплююче!

У березні відбувся 21 районний етап відкритих змагань серед школярів з орієнтування на місцевості в урочищі Ставліш, що на околиці м. Іршава. Більше двохсот юних туристів, майже зі всіх шкіл району зійшлися, щоб побачити, чому навчилися, що вміють, а над чим слід попрацювати. У змаганнях взяли участь команди шкіл та позашкільних навчальних закладів у двох вікових категоріях: молодша група – до 14 років (6-8 клас); старша група – до 17 років (9-11 клас). Мета і завдання заходу: пропаганда та популяризація спортивного орієнтування серед учнівської молоді; удосконалення туристської та спортивної майстерності учасників змагань; пропаганда здорового способу життя; виявлення сильніших учасників та команд для участі в обласних змаганнях.

Відкрив туристичний сезон директор Іршавської станції юних туристів Терпай І.І., який привітав юнаків та дівчат із цією подією, закликав своїх вихованців до перемог та побажав здійснення заповітних мрій. Кращі гуртківці внесли прапор України та всі разом – керівники груп та їхні учні – заспівали гімн України. Заступник директора СЮТур Осійський О.Д. провів інструктаж із вихованцями з правил техніки безпеки життя. Директор райСЮТур представив юним туристам гостей – головних спеціалістів УОМіС, головного суддю даного змагання та авторів статті. Секретар змагань Боднар О.Д. ознайомила учнів із правилами проведення змагань та оголосила порядок виступу команд, згідно з попереднім жеребкуванням.

До програми змагань входили такі етапи: визначення умовних знаків топографічних та спортивних карт; визначення азимута на заданий орієнтир; рух по легенді; рух в заданому напрямку та по «лінії» (спортивне орієнтування). Змагання на всіх етапах проходили у вигляді естафети учасників команди. Команди проходили згідно з жеребкуванням - всі етапи почергово. Під час змагань юні туристи користувалися спеціальним спорядженням: компаси, топографічні карти, англійська булавка, годинник-секундомір тощо.

Отже, за підсумками змагань такі результи: у молодшій віковій групі – 1 місце - Іршавська ЗОШ І-ІІІ ст.№1, керівник - Жідов І.І., капітан команди - Дьякова А; 2 місце – Приборжавська ЗОШ І-ІІІ ст., кер. Дурда - Д.В., капітан - Світлинець А.; 3 місце – Довжанська ЗОШ І-ІІІ ст. керівник - Боднар О.Д., капітан - Боднар О. Усього 37 місць молодшо-вікової категорії учнівських команд із 17 шкіл району та команда райСЮТур.

У старшій віковій групі – 1 місце група учнів Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст.№1, керівник команди - Осійський О.Д., капітан - Димидів Д., 2 місце – Дубрівська ЗОШ І-ІІІст., кер. - Білак Т., капітан – Коровський В., 3 місце – Сухівська ЗОШ І-ІІІст., керівник – Марканич І., капітан – Кузан А. Також хороші результати у команд Довжанської ЗОШ І-ІІІ ст., Приборжавської ЗОШ І-ІІІ ст. та Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст.№1. Загалом 11 місць учнівських команд старшо-вікової категорії із 8 шкіл району.

Змучені, але задоволені, розходилися учасники змагань із почуттям добре виконаної справи. Ми щиро вітаємо всіх переможців туристичних змагань, а також усіх учасників, бо вони здобули тут головне – нових друзів, мали змогу милуватися чудовою природою, зробили свій внесок у збереження довкілля. І тому ми пропонуємо включитися в роботу зі збереження навколишнього середовища і пропагувати серед своїх друзів, односельців та знайомих любити і берегти природу. А вихованцям райСЮТур добре вміти орієнтуватися на місцевості та знайти невідомі місця нашого краю!

Головні спеціалісти управління освіти, молоді і спорту 

Іршавської РДА А.Андрішко та І.Попович

Коментарі

Д
друг

Обережно! Не дайте себе обдурити крадiю та аферисту!!! Шолтiс Юлiй Людвикович, який мешкаев Закарпатськiй областi мiстi Мукачево по вул. Берегiвськiй буд. 28, кв. 15 (тел. домашнiй 4-41-41, моб. – 0995061005) зарекомендував себе, як Людина що здатна на шахрайство, обман а також крадiжку. Дуже небезпечна людина – лицемiр, мае аморальнi задатки. Постiйно пропонуе послуги на виконання ремонтних робiт в будiвлях, спорудах та помешканнях, а потiм намагаеться обдурити, а кошти привласнити I розтринькати на свiй розсуд. Його батько Шолтiс Людвик Людвикович i мати Шолтіс Габрієлла Іванівна синка покривають та створюють йому всi умови для можливостi творити беззаконня. Попереджаю всiх на майбутне – це дуже небезпечнi, пiдступнi та лицемiрнi люди. Будьте обережнi при спiлкуваннi i особливо коли будете мати з ними якусь справу.

Читайте також