На Хустщині реконструюють автентичну кам'яну церкву

12
0

У селі Нанково Хустського району знаходиться автентична кам’яна церква.

 

За радянського режиму храм закрили і вже 50 років у ньому не проводяться богослужіння, будівля ж доведена до аварійного стану. Селяни вже давно думали, як би врятувати церкву від руйнування, та у громади таких коштів ніколи не було. Нещодавно селяни знайшли мецената, який взявся за цю справу.
 
Стіни храму зовні майже без штукатурки, яка відвалилася за ті роки, що будівля стояла без догляду. Через шпарини чітко видно, що церква збудована з каменю, відтак всередині прохолодно навіть у найспекотніші дні. Плачевний стан храму не давав спокою селянам, і вони вирішили шукати підтримки у меценатів. Час та люди не пожаліли храм Божий: невідомі мародери повирізали ікони з іконостасу, а ті, що залишилися на самому вершечку, майже повністю зітліли, і не зрозуміло, чи ще можливо їх реконструювати. Щоб підрахувати усю вартість реконструкції храму, замовили проектно-кошторисну документацію, згідно з нею ремонт церкви обійдеться у мільйон 175 тисяч гривень. Бригада будівельників уже проводить підготовчі роботи.
 
У селі сподіваються, що всі зовнішні роботи будуть зроблені ще в цьому році. Свято-Вознесенський храм уже навіть знають на честь кого назвати. Щодо внутрішніх робіт у храмі, то відновлення фресок та іконостасу залишать спеціалістам, які вже також незабаром повинні під’їхати і визначити, чи підлягає реконструкції внутрішнє оздоблення церкви.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також