На кінець липня в Україні очікується покращення в енергетиці

186

Завершаться ремонтні роботи на деяких обʼєктах генерації, що збільшить потужність в енергосистемі.

Таким чином відключення будуть не такими тривалими. Водночас Уряд розробив і вже частково запустив комплекс заходів, що стимулюватиме громадян та бізнес до енергетичної стійкості, — заявляє Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зокрема це стосується наданням кредитів для громадян під 0%, до 480 тис. грн, на 10 років для встановлення сонячних, вітрових установок та систем накопичення електроенергії.

Пільгові кредити для малого й середнього бізнесу. До 150 млн грн, на строк до 10 років, під 5-7-9% річних для встановлення газової електрогенерації.

На територіях, що межують із зоною бойових дій, процентна ставка знижується до 1-5% на перші два роки, а кредити на інвестиційні цілі з наступного року можна буде взяти під 5% річних.

Кредити для ОСББ та ЖБК на суму до 5 млн грн. За рахунок цих коштів співвласники житла встановлять сонячні станції і теплові насоси. Потім держава в межах програми «ГрінДІМ» компенсує їм 70% витрат на проєкт.

Кредити для великого бізнесу на 5-7 років під 14-16% річних, під заставу обладнання. Спільно з НБУ ми провели роботу з банківським сектором, який готовий забезпечити таке кредитування.

До Верховної Ради подані законопроєкти про скасування мита і ПДВ на ввезення енергетичного обладнання.

Очікуємо, що не пізніше 25 липня усі ці механізми запрацюють на повну силу.

Коментарі

Читайте також