На кордоні з Угорщиною планують відкрити парк

5
0

індустріальний

Берегівська РДА спільно з ТОВ «Закарпатське обласне агентство із залучення інвестицій та господарського розвитку територій» розробили концепцію із створення індустріального парку з елементами логістики «Берег-Карпати» Берегівського району. Наступного тижня проект має затвердити райдержадміністрація, – повідомив ЗІКу Володимир Нестеровський, головний спеціаліст управління економіки Берегівської РДА.



За його словами, аналогів такому проекту нема ні в Україні, ні на теренах СНД. Свого часу подібний діючий індустріальний парк було створено на прикордонні Угорщини та Австрії. Ідея створення індустріального парку унікальна тим, що об’єкт буде розташовано на території двох держав (України та Угорщини), безпосередньо на Шенгенському кордоні. Планується, що між підприємствами з обох боків кордону діятиме прямий внутрішній кордон, територія буде вільна від митних податків (у разі, якщо таку ідею закріплять на законодавчому рівні).



Передбачається, що для індустріального парку обидві держави виділять по 200 га біля кордону – на території Берегівського району та Соболч–Сотмар Берегської області Угорщини. Тут розмістять екологічно чисті виробництва – продукування електроніки, телевізійної та комп’ютерної техніки. Виробничий парк загальною площею біля 400 га передбачає створення понад 5 тисяч робочих місць. Орієнтовна вартість першого етапу його створення – 770 тис. доларів США. Загальна вартість проекту – 8–10 млн доларів США. Готовність до участі у проекті висловила угорська сторона, залучатимуть також інвесторів з інших держав. «Індустріальний парк з елементами логістики – це комплекс, керівництво яким здійснює професійна управляюча компанія і який розвивається за єдиною концепцію. До складу комплексу входять виробничі, складські, адміністративні, соціально-побутові приміщення з необхідною інфраструктурою, призначені для розміщення різних підприємств, компаній, технологія роботи яких і їх виробничі цикли взаємно доповнюють одне одного», – пояснив керівник інвестиційних проектів ТОВ «Закарпатське обласне агентство із залучення інвестицій та господарського розвитку територій», м. Ужгород Матвій Кадар.



Довідка



Проект «Розроблення концепції зі створення індустріального парку з елементами логістики «Берег–Карпати» Берегівського району був відібраний разом ще з 27 іншими проектами ще минулого року Закарпатською облдержадміністрацією для розробки та подальшого пошуку фінансування у рамках реалізації Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року. Опісля розпочалась їх розробка ініціативними групами спільно з регіональними та міжнародними експертами, залученими проектом партнерства Канада–Україна «Регіональне врядування та розвиток.



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також