На Міжгірщині щедрували юні посівальники на кареті (ФОТО)

14
0

Другим великим празником у циклі різдвяних свят є день святого Василя Великого, який за церковним календарем датується Старим Новим роком. З цим найсвятішим днем пов’язані добрі давні традиції і обряди наших предків, які, завдячуючи окремим людям, свято шануються і примножуються у нас на Верховині.

 

Вже традиційно багато років поспіль у день святого Василя Великого за народними обрядами вітають міжгірців щедрівками, посівають зерном на щастя та добро учасники краєзнавчо-мистецького клубу “Трембіта”, який діє при ДРБ ім. В. С. Гренджі-Донського (зав. Єва Горова).
 
Цьогоріч засніженим ранком Старого Нового року група дітей — Дід, Баба, Циган, Циганка, Українка, ще ряд інших ряджених школярів, працівники бібліотеки в народному вбранні проїхалися центром селища на кареті, упряженій у білогривих коней під мелодійні звуки дзвіночків.
 
Першими юні посівальники вшанували колективи адміністрації та районної ради, привітали в першу чергу тих, хто носить ім’я Василь, бажали всім успішних життєвих і творчих ужинків, щедро обсіваючи на щастя, на добро.
 
Гостинно приймали групу колядників колективи відділу освіти, селищної ради, редакції райгазети та інші. Веселі діти викликали радісні посмішки і у всіх перехожих, яким вони віншували: “Сієм, сієм, посіваєм, з Новим роком вас вітаєм”.
 
Звичайно, приємно, що працівники бібліотеки розвивають у юні почуття бережливого ставлення до духовної спадщини українського народу, прищеплюють любов до народних традицій, виховують їх справжніми продовжувачами роду верховинського.
 
А як йдеться у щедрівці “А за добру колядку треба заплатити…”, глядачі й віддячували юним щедрувальникам не тільки солодощами, а й грошима та щирими словами вдячності.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також