На околиці Ужгорода встановили 5-метрового Чампалу (ФОТО)

13
0

"Я навіть сам не знаю, як вдалося провести цей фестиваль: на дворі стояла убивча спека до 40 градусів, душ приймав по п'ять разів на день, - говорить один з організаторів розрекламованого фестивалю" Яроцький Ярилки "Сергій Степчук. - Однак ми витримали і ті , хто все-таки приїхав, вважаю, що не пошкодував - відривалися на повну до ранку! "

Через рекордної спеки на Закарпатті етнофестиваль дійсно був під загрозою зриву. Але тим не менше, свято відбулося. Багато ужгородців, а село Ярок знаходиться практично на околиці обласного центру, приїхали під вечір, багато разом з дітьми. Протягом двох вихідних днів на фестивалі виступали професійні та аматорські народні колективи з усього Закарпаття.

Увечері проходили рок-концерти - публіку розважали музичні гурти різних напрямів та жанрів - Текіла бенд, Doping, Пап блюз-бенд, Soulrest. Днем проходила ярмарок, ігри-забави та дегустації вина і народних страв. Цього року в рамках свята провели також арт-перформанс - "Чампало Фест". Ужгородські художники створили п'ятиметрову скульптурну композицію - зобразили талісман фестивалю на ім'я Чампало. Їх підтримали ковалі, які викували різноманітні вироби і встановили поруч.

"Основна наша мета - це створення навколо сіл Ярок і Стрипа туристичної інфраструктури, - говорить Сергій Степчук. - Принаймні, так було заплановано ще 100 років тому - у часи Чехословацької республіки. Зараз починаємо все практично з нуля. Тому існує ще маса недоліків, яких будемо в майбутньому уникати ".

Профінансував організацію фестивалю житель Ярка, підприємець В'ячеслав Харченко. Він заснував громадську організацію, яка проводить чимало роботи, яка спрямована на поліпшення життя мешканців найближчих сіл. У минулому році актив громадської організації "Наше село" встановив нові вікна та двері в початковій школі, в дитсадках Ярка і Стрипа з'явилися альтанки і гойдалки.

Вже сьогодні з цих ініціативних людей, які активно долучилися до створення власного унікального і привабливого турпродукту, можна брати приклад іншим селам області та України. Нещодавно тут була розроблена мережа туристичних маршрутів, промарковані за допомогою студентів ужгородських вузів перші 25 кілометрів стежок для піших прогулянок. Йде підготовка до створення велосипедних доріжок.

Під час фестивалю відбулася презентація пробного походу для всіх бажаючих до Невицького замку. Інші планують облаштувати до колишнього кратера вулкана, який відомий як Анталовецка Поляна, Дірявого каменю, скелі Сокілець і Чаші Масарика. Остання місцева дивина - це джерело, вода якого стікає в чашу, яка видовбана з вулканічної породи - андезиту. Кажуть, що цю місцевість відвідав чехословацький президент Томаш Масарик під час візиту на Підкарпатську Русь. І справді, поряд з джерелом на великому камені можна побачити дату-6. Х.1935.

"Нещодавно ми провели тренінг для власників сільських агросадиб, - говорить Сергій Степчук. - На урочистому відкритті фестивалю були вручені перші 4 сертифікати, які засвідчили їх відповідність вимогам програми" Українська гостинна садиба ". Село має свій сайт. Цього року у нас побували три групи туристів зі Швейцарії, гості з Білорусі, Росії та Чехії. Дуже сподіваємося, що Ярок в недалекому майбутньому стане таким же туристичним брендом як Говерла, Долина нарцисів і Синевирське озеро. Звичайно, для цього всім доведеться ще багато попрацювати ".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також