На Рахівщині таки відновили раніше заштукатурений унікальний напис на знаку "Географічний центр Європи" (ФОТО)

24
3

У селі Ділове відреставрували унікальний напис латиною на знаку географічному центру Європи, який минулоріч заштукатурили під час благоустрою.

Раніше Mukachevo.net розповідало, що в жовтні минулого року у селі Ділове на Рахівщині, під час відновлення знаку Географічного центру Європи, демонтували унікальний напис про знак, який було написано латиною. Після розголосу своєрідного вандалізму, в Рахівській міськраді пообіцяли відновити напис.

Як повідомив онлайн-журнал Varosh. Володимир Козурак, який понад місяць працював над відновленням напису, зняв 5-8 шарів цементу, штукатурки та фарби. Роботу Володимир виконував сам.

"Найважче було зняти шар цементу з сіткою, яким покрили пам’ятник, бо частину напису було збито і сам клей був приклеєний до самого каменя і навіть залишків літер не було зовсім", — розповів Володимир.

Зі слів митця, в первинному варіанті літери були чорні, і тільки з часом їх написали золотою фарбою. Та й сам знак спочатку був ніжно блакитного кольору, відтінок цей з роками змінювався і поновлювався в інших тонах.

"Я взяв пробу оригінального кольору і по ньому замішав потрібний колір. І сам пам’ятник виглядає тепер так, як виглядав у 1887 році. Тільки літери золоті, а не чорні. Тепер все грамотно з точки зору реставрації", — додає Володимир.

Що відомо про пам'ятку

У 1885-1887 роках географи з Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту у Відні (Австро-Угорщина) виконували геодезичні дослідження на території сучасної Закарпатської області для запланованого будівництва залізниці між Раховом і Сиготом.

Після вивчення місцевості вони встановили біля села Ділове двометровий кам'яний знак з написом “Delicentissime cum libella librationes quae est in Austria et Hungaria confectacum mensura gradum meridionalum et paralleloumierum Europeum MD CCC LXXXVII”, що у перекладі означає: "Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в Європейській системі широт і довгот у 1887 році".


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

ЯН
я не робот

есе нові "історики" хотіли би переробити нашу історію на свуй манер.На Ужоцькому перевалі така сама історія - "новодєли" спотворили історичний напис на на памятнику загиблим воякам у І Світовуй Войні, котрий колись бов там покладений за часу Чехословаччини

Н
наш

молодець мужик

*
*****

Історична пам"ятка, потрібно берегти.

Читайте також