На Тячівщині почастішали земельні непорозуміння

7
0

Цього разу на прийом до голови РДА М.І.Шелевера записалось 13 громадян. Як згодом вияснилось, більшість – із-за земельних непорозумінь.

 І лідирують тут углянці. Мешканка цього села Б. слізно просить повернути захоплену від неї ділянку. М.І.Шелевер пояснює скаржниці, що одним розчерком пера він цього не може зробити. Такі питання вирішує суд і його рішення не вправі ніхто відмінити.
Вислуховуючи людей, очільник району ще раз наголосив, що вкрай погано працює міськрайонне управління Держкомзему в м. Тячів та Тячівському районі (начальник Б.В.Немеш).

Ось вже вдруге прийшла на прийом углянка А. Вона продала будинок нібито без землі. Але нові господарі претендують і на земельну ділянку площею 25 сотин. Минулого разу їй пообіцяли, що на місце виїде комісія і розбереться. Але ніхто не був, і жінка знову йде на прийом.
Вже добре знайома всім в адміністрації жителька Углі Х. Вперше була тут 17 січня ц.р.: справа в тому, що в неї забрав дорогу забудовник. На місце виїжджала комісія, очолювана Б.В.Немешом. Зроблено припис про припинення будівництва. Але порушник на це – нуль уваги.

Протягом шести місяців жінка так нічого і не домоглася. Минулого разу їй пообіцяли, що на місце знову виїде комісія. Але так і не дочекалася… Тому й вимушена вже вкотре просити допомогти вирішити питання.

М.І.Шелевер тут же подзвонив заступнику начальника міськрайонного управління Деркомзему в районі Н.М.Гичун і дав вказівку виїхати на місце і покласти край тяганині.

Проблема із землею і в жительки Широкого Луга М. Вона не прописана в селі. Подала заяву на сесію сільради про узаконення за нею ділянки, котру їй залишила в спадок бабуся. Але сільський голова В.М.Олексій відмовився видати таке рішення. Можливо, він разом з депутатами, керується відповідним законом. М.І.Шелевер пообіцяв посприяти у позитивному вирішенні цього питання.
І знову – колективне звернення із Дубового, теж із-за землі. Вдова покійного священика, шанованої всіма людини Марія Василівна Бабинець звернулась із заявою допомогти узаконити земельну ділянку площею 18 сотин, котрою користувалась із 1958 року. Її вилучили нібито для відділу капбудівництва заводу. Компенсації за це не отримала.

– У листопаді 2007 року мій покійний чоловік звернувся в селищну раду з проханням повернути нам цю землю і дозволити її приватизувати, – розповідає жінка. – Тільки в лютому наступного року надійшла виписка з протоколу за номером 3: «Територія (зем. ділянка), на яку ви претендуєте, є прибудинковою територією ВУЖКГ». Та, як згодом виявилося, її вже давно виділили мешканцю Дубового Б. Він встиг виготовити Державний акт на цю землю.

Зверталися в суд, але він не задовольнив прохання Бабинців.
М.І.Шелевер вкотре наголошує, що рішення суду ніхто не має права відміняти. Якщо Державний акт на цю ділянку одержано незаконно, його треба через суд скасувати. На місце виїде комісія спеціалістів і розставить всі крапки над «і».

Немало непорозумінь із виплатою грошей людям, котрі потрапили в категорію «діти війни». Щоб їх одержати, треба було підготувати пакет документів. Але це зробили далеко не всі. Тепер шукають гроші. Мовляв, сусіди отримали, а я – ні. Чому? Є й інші нюанси. Як пояснював присутній на прийомі заступник начальника управління Пенсійного фонду України в районі С.С.Данилич, якщо людина не має відповідного стажу, до мінімальної пенсії, додається надбавка. Проте пенсіонери цього не хочуть розуміти.

З приводу цього прийшла на прийом С. із Кричова, наголошуючи, що гроші призначені чоловікові, хтось незаконно вибрав. Її скаргу буде вивчено додатково. Мешканка К. з Дубового теж не хоче зрозуміти, що в неї неповний трудовий стаж, одержує соціальну пенсію 537 грн. плюс їй доплачують 140 грн. Отже, окремо, як «діти війни» доплату не одержить.

Два роки тому в мешканки Кричова Б. згоріла хата, живе в доньки. Жінка у відчаї. Немає за що відремонтувати житло. Подавала документи в райдержадміністрацію на грошову допомогу, їй виділили 200 грн. Що вона за них зможе зробити?
М.І.Шелевер з порозумінням пройнявся горем жінки, пообіцяв, що попереднє розпорядження буде переглянуто і їй виділять більшу суму грошей.

Із претензіями до електриків прийшов О. з Нижньої Апші. Справно платив щомісяця 25-35 грн. за спожиту енергію, а недавно замінили лічильник і йому принесли квитанцію на 800 грн. М.І.Шелевер тут же передзвонив в РЕМ: на місце виїде комісія і все вияснить.
З приводу поліпшення житлових умов прийшла нересничанка Г. У її невеликій хатині проживає в даний час 14 чоловік. Звісно, живеться несолодко. Жінка назбирала трохи грошей, хотіла б придбати, бодай, невеличкий будиночок. Просить посприяти в цьому. Що ж, голова РДА пообіцяв, що їй допоможуть.

Довелося вислухати ще скаржників, котрих важко зрозуміти, чого хочуть. Тож, перш ніж іти на прийом, треба чітко визначитись чого йдеш і чого хочеш.
М.Поп.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також