На Ужгородщині селяни самотужки намагалися відкопати канал, аби відвести воду з дворів

8
0

Як наслідок опадів, сніготанення та підйому рівня грунтових вод на минулому тижні були підтоплені значна частина вулиць Ш.Петефі у Паладь Комарівцях та Шумна в Есені. Одразу відбулось й засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій РДА під головуванням в.о. голови РДА Руслана Чорнака. Згодом члени останньої побували в цих населених пунктах із комісійним обстеженням, з метою проведення першочергових заходів щодо ліквідації надзвичайної ситуації об’єктового рі

Під’їжджаємо до П.Комарівців. Біля сільради до нас приєднується землевпорядник Сільвія Нодь, яка й показує дорогу далі. Ледве відшукавши більш-менш суху місцину, разом із керівником апарату РДА Валерієм Костиком, начальником відділу з питань надзвичайних ситуацій адміністрації Романом Малком, головним проектувальником відділу комплексного проектування Закарпатського облводгоспу Ольгою Сорокою перевзуваємось у чоботи, й рушаємо до підтоплених обійсть ромів, які компактно осіли тут. Одразу на вулицю починають виходити господарі будинків і, жваво жестикулюючи, наближаються до нас. Єдиний із місцевих жителів, який більш-менш розуміє російську, Василь Макула разом із родичем зголосилися показати й розповісти нам, що ж спричинило суттєве підтоплення близько 20 дворогосподарств. Вирушаємо за «гідами». Стежка веде за кількасот метрів від будинків, виходимо в чисте поле й бачимо напівзасипану яругу, що місцями вручну прокопана: саме так жителі самотужки намагалися відкопати водовідвідний канал, аби відвести воду з дворів та городів.

За словами Ольги Сороки, яка прихопила з собою й карту з відеозйомкою, на даній місцевості, що є межиріччям двох річок Латориці та Ужа й постійно затоплюється водами останніх, будуватися взагалі не можна було. Нині ж, для відведення води з населеного пункту потрібно розчистити й поглибити канал протяжністю близько двох кілометрів.

– Між іншим, цей канал тут вже був у 1976 році, – розповідає Ольга Іванівна, – про що свідчить і відеозйомка. Але з якихось незрозумілих причин власники земельних наділів засипали його. Чим керувалися останні – незрозуміло. Адже він відводив воду із їхніх сільгоспугідь.

Згодом до членів комісії приєднався й директор ТзОВ «Коватехбуд» Віктор Копач, працівники якого й виконуватимуть роботи з ліквідації надзвичайної ситуації на території вищеназваних сільрад. Обстеживши територію, Віктор Іванович запевнив присутніх, що вже найближчим часом увесь наявний технічний та людський потенціал буде задіяно для розчистки, поглиблення та відновлення функціонування даного гідрологічного об’єкту.

 Складніша ситуація в Есені, де від води потерпають жителі 38 будинків, що на вулиці Шум-ній. Щоб вирішити дану проблему, потрібно підсипати староріччя Тиси. І знову ж таки розчистити канал від дерев та чагарників.

Обстеживши територію, на якій склалася надзвичайна ситуація та з метою проведення першочергових заходів щодо її ліквідації, комісія доручила відділам, управлінням, головам самоврядних громад, дорожникам, еменесникам, санепідеміологам та силовикам вжити термінові організаційні заходи щодо забезпечення сталого функціонування систем життєзабезпечення, відповідно до плану спільних дій щодо локалізації та ліквідації даної ситуації.

Коли верстався номер

Як розповів «Вістям Ужгородщини» начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації Роман Малко, станом на 26 січня бригади ТзОВ «Коватехбуд» приступили до робіт на території Паладькомарівської сільради. На жаль, роботи в Есені поки не розпочаті. Причина затримки в тому, що до староріччя, де власне й мають проводитися роботи, наразі без гусеничного тягача не дістатися. Але, як запевнив нас Роман Миколайович, дане питання вирішиться протягом доби.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також