На Ужгородщині відзначили 67-му річницю танкового батальйону

22
0

Минулої п’ятниці 16-й окремий Ужгородський Червонопрапорний орденів Богдана Хмельницького та Олександра Невського танковий батальйон відзначив 67-у річницю з дня створення. З нагоди свята весь особовий склад приїхали привітати заступник голови РДА Андрій Югас, радник голови Ужгородської рай-ради Степан Мацко та головний спеціаліст сектору взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи РДА Іван Щубер.

Історія батальйону сповнена яскравими сторінками. Зайвим підтвердженням мужності та хоробрості, виявленим особовим складом у боях, стало те, що батальйон, у складі 875 самохідного артилерійського полку 19-го Гвардійсь кого Червонопрапорного корпусу, 11 разів відзначався подякою в наказах Верховного головнокомандувача, нагороджений орденами Червоного Прапора, Богдана Хмельницького II ступеня та Олександра Невського, численними ювілейними медалями. А за відмінні бойові дії вже у складі 4-го Українського фронту, в боях за визволення, зокрема, Ужгорода, полку присвоєно почесне звання «Ужгородський». Уже після війни полк розформували на два дивізіони, подальша реорганізація скінчилася лишень у 2004 році. Саме з першого грудня переформований батальйон, за яким залишилися почесне найменування «Ужгородський», бойові нагороди, а також Бойовий Червоний Прапор, постійно дислокується в Ужгороді.

...У великому залі зібрався весь особовий склад, на сцену проектор висвічує слайди, на яких зафіксовані моменти з життя батальйону: будні військовослужбовців, свята, хвилини відпочинку тощо. Урочистості з нагоди «іменин» розпочинає командир батальйону підполковник Олександр Паламарчук, який у віталь-ному слові щиро дякує солдатам за обраний нелегкий шлях, а їх рідним та близьким – за надійний тил та підтримку. Згодом, від імені ветеранів, іменинників вітає заступник голови президії ветеранів м.Ужгород, полковник запасу Володимир Кульнов, між іншим, випускник Ташкентського танкового училища. Від імені Ужгородської райдержадміністрації вітальну адресу зачитує Андрій Югас, а найкращим: Мар’яні Петій, Сергію Кучері, Михайлу Ледахівському та Ігорю Курику за сумлінну службу вручає ще й Грамоти та подарунки. Вітали присутніх і Віктор Панасенко (начальник відділу Ужгородської міськради) та голова Ужгородської міської організації «Карпатська батьківщина» Віталій Постолакі.

На цьому офіційна частина урочистостей добігла кінця. Але для особового складу свято не скінчилося, а лише набирало обертів. Насамкінець, хочеться ще раз привітати ветеранів та воїнів батальйону зі святом. Побажати бойового духу, вірності традиціям і мужності.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також