На Виноградівщині практично занапастили старовинну садибу (ФОТО)

8
1

В Новому Селі (Тисауйгей) на Виноградівщини вже багато років як занепадає старовинна садиба колись заможної та знатної родини Уйгей.

Якщо в самому  центрі села, неподалік сільради та церкви, зійти з дороги, що веде на Виноградів, та підійти до цієї будівлі, то очам предстане жахлива картина – розбиті двері, виламані шматки опорних стін, розкуречена підлога... Вочевидь, над беззахисною старовинною будівлею не один рік знущаються місцеві варвари.  

За радянських часів ця поміщицька садиба була почергово конторою колгоспу ім. Карла Маркса, початковою школою та дитячим садком. В 1997 році цей мініатюрний палац взявся опікати місцевий благодійний фонд «Голасок» («рибалки»). Та за півтора десятиліття не спромігся зробити нічого, і як результат – напівруїни. Селу історична будівля могла б стати в пригоді. Найкращим варіантом було б облаштування в ній музею села, який міг би працювати «під патронатом» Затисянського краєзнавчого музею, що знаходиться на Виноградівщині в селі Тисобийкень (в радянський час – Бобове), за підтримки товариства угорської культури.   Однак, складається враження, що шанс врятувати будівлю якщо не втрачено остаточно, то втратиться найближчим часом.

Світлини, зроблені кілька днів тому, є прикрими доказами такому припущенню.

Олег Супруненко, для Mukachevo.net

Коментарі

М
марія

Треба просто вернути газді ту споруду,або родичам.

Читайте також