На Виноградівщині вирішують проблеми працевлаштування інвалідів

4
0

Основним завданням служби зайнятості є сприяння працевлаштуванню безробітних. Проблема працевлаштування соціально вразливих категорій населення – одна із найважливіших у системі працевлаштування незайнятого населення.

 

Тому з метою якісного підбору вакансій для них та вдосконалення роботи щодо взаємодії з соціальними партнерами у цьому напрямку діяльності напередодні Міжнародного дня інвалідів 30 листопада 2011 року Виноградівським  районним центром зайнятості було проведено засідання за “круглим столом” на тему: “Вирішення проблем соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями”.
 
На захід запрошено представників органів влади, соціальних партнерів служби зайнятості та роботодавців, а саме: заступника голови райдержадміністрації М. М. Русанюка, начальника управління праці та соціального захисту населення В. В. Павицького, начальника сектору з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату райдержадміністрації – Б. С. Любку, голову районної благодійно-реабілітаційної спортивної організації «Відродження» Є. Є. Штайгера, заступника голови міської ради В. В. Ціцея, заступника начальника відділу по призначенню пенсій управління Пенсійного фонду у Виноградівському районі В. Я. Пилип, районного лікаря реабілітолога Й. В. Андрашка, начальника відділу регіонального розвитку архітектури та містобудування М. І. Тегзу, начальника державної автоінспекції В. О. Штефанюка.
 
Засідання ”круглого столу” відкрив начальник управління праці та соціального захисту населення В. В. Павицький, який відмітив, що інвалідність – проблема не людини, а держави, в якій інвалід проживає. Проблема адаптації та працевлаштування людей з обмеженими можливостями є актуальною. Цією категорією осіб, крім служби зайнятості, опікуються чимало організацій, а також органи місцевої влади. Тому важливо, щоб між організаціями була тісна співпраця, спрямована саме на допомогу людям з особливими потребами та вирішення головних проблем.
 
Заступник голови райдержадміністрації М. М. Русанюк навів сумну статистику: за останні 5 років у районі  на 80 % збільшилася чисельність інвалідів та дітей-інвалідів (із 3500 осіб до 5706 осіб). Він наголосив, що прийняті різні програми для соціальної підтримки осіб з обмеженими фізичними можливостями, але не завжди для цього виділяються кошти. За 11 місяців цього року  надано 20 одноразових грошових допомог на суму 25 тисяч гривень, також надавалися грошові допомоги на побутові потреби, 37 інвалідам виплачена компенсація за невикористані путівки.    
 
Голова районної благодійно-реабілітаційної спортивної організації «Відродження» Є. Є. Штайгер розповів про історію її створення,  роботу та основну мету – об'єднуючи зусилля всіх представлених на засіданні за "круглим столом" організацій, вирішувати всі проблеми спільно, працювати для того, щоб полегшити життя кожній людині з обмеженими фізичними можливостями. Яскравим прикладом того, як працює організація є те, що вже на 80 % завершено будівництво першого в області  та навіть в Україні спортивного реабілітаційного комплексу. Коротко пояснив причини  відмови  осіб з інвалідністю від запропонованої роботи в зв'язку з тим, що при працевлаштуванні 10%  від нарахованої пенсії по інвалідності утримуються,  а умови праці та оплата, які пропонуються, не завжди відповідають вимогам даної категорії осіб і це є досить суттєвою проблемою при вирішенні зайнятості даної категорії населення.
 
Директор районного центру зайнятості Я. І. Кормош проінформував  присутніх про ситуацію на ринку праці, проблеми, які виникають при працевлаштуванні осіб з обмеженими можливостями. Ознайомив  присутніх із станом працевлаштування даної категорії осіб та з нормативом для підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності і господарювання щодо забезпечення  працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків від загальної чисельності працюючих. За 10 місяців 2011 року 38 інвалідів перебували на обліку, із них 14 осіб працевлаштовані, тобто кожен третій. В цьому році 1 особа даної категорії брала участь у громадських роботах, які проводилися  за кошти фонду. Також він детально ознайомив присутніх з усіма видами послуг, які надає служба зайнятості для даної категорії громадян.
 
Заступник начальника відділу по призначенню пенсій  управління  Пенсійного фонду у Виноградівському районі Власта Пилип надала  інформацію про умови та розміри призначення пенсії і наголосила: якщо є можливість, то працювати обов’язково треба, бо розмір нарахованої пенсії безпосередньо залежить від трудового стажу.
 
В обговоренні проблеми зайнятості зазначеної категорії активно брали участь усі учасники засідання.
 
Під час заходу було обговорено дії соціальних партнерів щодо обслуговування цієї категорії населення. Наводилися приклади успішної співпраці служби зайнятості та роботодавців за даними напрямками. Обговорювалися проблеми сьогодення та можливі шляхи їх вирішення.
 
Під час засідання учасники відзначали, що в умовах, коли робоча сила для країни є одним з найбільш дефіцитних ресурсів, ґрунтовний та комплексний підхід до вирішення питання раціональної зайнятості громадян з інвалідністю, підвищення їх конкурентоздатності на ринку праці займає провідне місце в системі економічних та соціальних завдань. Особливого значення набуває посилення ролі державного регулювання щодо забезпечення підвищення професійно-кваліфікаційного рівня осіб даної категорії населення, створення умов для безперешкодного їх доступу до соціальної інфраструктури.
 
Саме конструктивний соціальний діалог та поглиблена співпраця всіх його учасників: влади, роботодавців, громадськості при активній участі державної служби зайнятості та Фонду соціального захисту інвалідів – той інструмент, що забезпечить реалізацію політики інтеграції громадян з особливими потребами у суспільство з гідним рівнем життя та працевлаштуванням на гідну роботу.
 
Учасники "круглого столу" розробили рекомендації щодо подальшої співпраці служби зайнятості, органів влади та соціальних партнерів з метою надання допомоги у працевлаштуванні особам з обмеженими можливостями на сучасному ринку праці.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також