На Закарпатті пам’ятку археології «Стоянка печерна» взяли під особливу охорону

993
0

Пам’ятка археології національного значення «Стоянка печерна», датована 1,5 млн. – 10 тис. років до н.е., знаходиться на території Карпатського біосферного заповідника в с. Велика Уголька Тячівського району.

Як йдеться на сторінці Карпатського біосферного заповідника, стоянка розташована на схилі гори у печері «Молочний камінь», яка перебуває на обліку як геологічна пам'ятка природи місцевого значення.

Під час дослідження печерної стоянки у 1972 році археологи виявили рештки вогнища, вохру, кілька десятків кам'яних знарядь праці і відщепів, один кістяний наконечник списа.

"Ця пам'ятка є першою на Закарпатті печерною стоянкою людей кам'яного віку. Вона є важливою для вивчення господарства населення краю в палеолітичну добу та перебуває у використанні Карпатського заповідника. Відповідно до охоронного договору заповідник зобов’язався взяти пам’ятку під особливу охорону та використовувати її територію виключно як експозиційне та туристичне місце", — йдеться у повідомленні.

В заповіднику також зазначили, що печера Молочний Камінь легкодоступна. До неї прокладено туристичний маршрут буковими пралісами від контрольно-перепускного пункту Угольського лісництва (5 км від с. Велика Уголька). Інформацію щодо відвідання печери можна отримати за телефоном 0983345225 (Михайло Химинець).

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також