На Закарпатті чиновники закривають школу, яку збудували самі ж люди (ВІДЕО)

12
0

У закарпатському селі Новий Клин закривають школу. Примітно, що держава її не будувала - жителі звели самостійно.

Гроші збирали буквально по всьому світу. Найбільшу суму пожертвували представники релігійної громади з Англії. Але в районному управлінні освіти вирішили, що утримувати школу економічно невигідно. Тут всього дванадцять учнів. Їхня освіта не варта того, щоб платити зарплату вчителям, опалювати та освітлювати приміщення.

Люди проти закриття єдиного в Новому Клині навчального закладу. Будували його власними руками, а гроші збирали навіть за кордоном.

Алла Томнюк, мешканка села Новий Клин:

- Закриють школу, шо ми будем казати, як ми будем в очі дивитися. Допомога була усього села, всі давали гроші, не могли дати гроші, ми всі тут робили, скільки всі тут труда вклали в школі.

Зараз у школі відключили світло і газ. Після канікул діти сюди, швидше за все, вже не повернуться. Їх переводять в сусіднє село - за 6 кілометрів. Вчителі пакують речі.

Це клас новокліновской школи. Тут все нове - парти, навчальні прилади, дошка, вікна та двері.

Першокласниця Настя проводить для нас своєрідну екскурсію. Приміром, санвузол обладнаний прямо в будівлі.

Роман Щербан, батько Насті:

- Чому отака дитина-першокласник має іти сюди і відвідувати отакий… таке…  заклад… не знаю, як це назвати... якщо у нас є більш достойні умови.

Разом з батьками дівчинка вирушила дивитися іншу школу, куди її збираються перекласти. І розчарована: будівля древня, мінімум комфорту, навіть туалет на вулиці.

Директор школи в Новому Клині говорити з журналістами не хоче. І радить йти за поясненнями в управління освіти. Там вважають, все по закону. Якщо у класах менше 5-ти учнів - школу потрібно закрити. У селі на чотири класи дванадцять дітей. Втім, остаточне рішення за сільрадою.

Василь Белень, начальник відділу освіти Виноградівської райдержадміністрації:

- Вони мають зібрати сесію, вже давно мали зібрати сесію і в кінці кінців зупинитися на одному варіанті, або вони наповнюють цю школу за рахунок тої школи, або влаштовують там садок.

Йосип Орос, голова сільради сіл Неветленфолу, Новий Клин, Старий Клин:

- ... Ми згідні приймати і там дитсадок, шо там має бути. Ми там вмісті з громадою маємо вирішити.
 
В бажання сільради, зберегти школу і відкрити в порожніх приміщеннях дитячий сад, батьки школярів не вірять. І підозрюють, що будівля "сподобалась" місцевим підприємцям. І ті вирішили її забрати.
 
Анна Суємбаєва, мешканка села Новий Клин:
 
- Не знаю, шо хочуть, може булочки тут пекти. Але ми не віддамо будівлю, люди не віддадуть.
 
Якщо школу закриють, люди готові влаштовувати акції протесту - аж до перекриття руху на кордоні з Румунією та Угорщиною.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також