На Закарпатті масово працюють "чорні" та "сірі" екскурсоводи, які завдають шкоди туристичному іміджу області

9
3

Не володіючи повною інформацією та перекручуючи факти, вони завдають шкоди закарпатському туризму, заявив екскурсовод, аспірант кафедри історії України УжНУ Павло Худіш.

- Я б виділив «чорних» і «сірих» екскурсоводів. Перші не мають туристичної освіти та ліцензії на проведення екскурсій, між собою ми їх називаємо «маршрутчиками». Зазвичай вони собі купують транспортний засіб, збирають людей у санаторіях і не професійно проводять екскурсії, залишаючи погане враження у туристів, бо робота екскурсовода складає 80% успішності туристичного бізнесу в регіоні. Зазвичай вони з’являються посезонно під потік туристів, особливо на різдвяні та травневі свята, - пояснив фахівець.

- «Сірі» екскурсоводи – це ті, які професійно займаються туристичною діяльністю, але не в нашому регіоні. Це коли турфірми відправляють сюди туристичні групи зі своїми екскурсоводами, які часто не володіють повною інформацією, перекручують факти тощо, - пояснив він.

- Цю проблему можна вирішити, ввівши єдині правила гри, єдине ліцензування. Всі мають здавати єдиний екзамен і отримувати єдину ліцензію. Так можна спробувати побороти «чорних» екскурсоводів. Щодо «сірих», то ми не можемо їм заборонити проводити екскурсії на Закарпатті, але вони мали б отримувати тут певний дозвіл на це. Так відбувається, наприклад, у Львові. Там працює орган типу туристичної поліції, який за таке штрафує, - прокоментував Павло Худіш.

Мukachevo.net

Коментарі

ПД
прийміть душ

В Україні жоден бізнес не був би в тіні, якби були ЧЕСНА І ВІДПОВІДАЛЬНА ВЛАДА, НАРОДНІ ДЕПУТАТИ, ПРАВООХОРОННА СИСТЕМА ТА ВСІ ІНШІ ДЕРЖАВНІ ЧИНОВНИКИ, КОТРІ ПОВИННІ ПРАЦЮВАТИ, ЩОБ СТВОРИТИ НОРМАЛЬНІ УМОВИ ДЛЯ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ і малого в тому числі. Але вищеперераховані "пани"- це злодії, що занапастили державу Україну задля особистого збагачення і шкурних інтересів,вони ніколи не думали і зараз не думають як виживає простий українець.Якщо властьімущі настільки відірвані від народу, то все, наведене у статті, чорно-сіре, не є злочином або порушенням. Це просто намагання людей вижити у штучно створеному "панами", а точніше злодіями, життєвому середовищі під назвою держава.

М
Мукачівець

Перший раз чую про цього "спеца" Худіша, хоча сам в туризмі понад десяиок років. Аспірант купить дисертацію і буде випускати таких телепнів як супер ас в лапках Шандориско Федориско. Якого доречі й вигнали з істфака в свій час за те...,він сам знає за який паскудний вчинок.

ДП
до Павло Худіш.

Шо Вас "жаба давить" що декілька дівчат в місті знають показати Закарпаття краже ніж кваліфікований екскурсовод, аспірант кафедри історії України УжНУ ???

Читайте також