На Закарпатті почали видавати кредити на сонячні панелі: як скористатися послугою (ВІДЕО)

1657 2

У липні 2024 року стартувала урядова програма кредитування під 0% для фізичних осіб на придбання генеруючих установок, що виробляють електричну енергію із альтернативних джерел. Зокрема перший кредит на сонячні панелі видали і на Закарпатті.

Як йдеться у матеріалі "Суспільне Ужгород", житель села Довге Поле Ужгородського району Вадим Товт став першим на Закарпатті, хто отримав безвідсотковий кредит на комплект гібридної системи електропостачання.

Закарпатець отримав безвідсотковий кредит від "Ощадбанку" на встановлення подібної конструкції на даху свого будинку за новою державною програмою.

"Зараз ці виключення і видно, що в майбутньому це швидко не вирішиться, враховуючи що зробили з ТЕЦ по Україні. Ми вирішили придбати ці панелі. Тим паче дізналися про програму безвідсоткового кредиту і що саме дуже добре, у цю суму ввійшла навіть сума на монтаж конструкції", — розповідає Вадим Товт.

Встановлюватиме сонячні панелі Вадиму Товту закарпатська компанія, яка займається продажем та установкою подібних конструкції.

"Виходить у нас буде установка на 8 кіловат. 436 тисяч гривень вона коштує це вже із монтажем разом. На 10 років, це виходить у місяць 3600 гривень", — каже Вадим Товт.
"Це гібридний інвертор 10-ти кіловатний і до нього приєднано 10 кіловат акумуляції. На цей інвертор виділена окремо група панелей потужністю 10 кіловат. Якщо будинок постійно споживає орієнтовно 1,5 кіловата в годину по навантаженню, то цієї ємності акумуляторів йому вистачить на 6-7 годин роботи в автономному режимі. Зараз по показниках інвертора ми можемо побачити, що споживання будинку на рівні 650 ват. 0,65 кіловат. При такому споживанні цей будинок буде 12 годин без світла спокійно працювати. Якщо це невелика хата в селі, то там 5-ти кіловатної системи повністю буде достатньо для забезпечення резервного живлення. Вона буде коштувати приблизно 6,5 тисяч доларів. Орієнтовна вартість такої системи, починаючи з 5-ти до 10-ти кіловат — це 1200 доларів за кіловат встановленої потужності. Загальний комплект із урахуванням монтажних робіт", — розповідає співвласник компанії із продажу сонячних панелей Юрій Маркович.

Безвітсотковий кредит на купівлю установок, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел можна отримати у 5 банках України. Першу позику на Закарпатті, яку отримав Вадим Товт, видав "Ощадбанк". Заступниця начальника обласного управління цього банку Марина Бенца, розповідає, що за майже три тижні в Україні вони видали 5 подібних кредитів на суму 1,5 мільйона гривень.

"По Україні 300 заявок. По Закарпаттю це 12. Топ областей, де найбільше заявок — це Київська, 33 заявки, Львів 32 заявки і Кіровоград — 30", — зазначає Марина Бенца.

За словами Марини Бенци, "Ощадбанк" має договір про співпрацю із п’яти фірмами на Закарпатті, які встановлюють сонячні панелі. Людина, яка оформлює кредит, може самостійно вибрати підрядника на виконання робіт.


Коментарі

М
михайло

то не 0% ,мінімум 100% і більше

М
михайло

Це грабіж серед білого дня !

Читайте також