На Закарпатті пройшов всеукраїнський фестиваль

5
0

за участю дітей з особливими потребами

Минулої неділі у с.Вільшани Хустського району Закарпаття на базі місцевого дитбудинку-інтернату проходив фестиваль за участю дітей з особливими потребами. Це вже другий подібний огляд самодіяльних гуртів, який став можливий завдяки волонтерській підтримці швейцарських та французьких благодійних фондів, а також самовідданій праці директора закладу Івана Бігунця.

Фестиваль зібрав величезну кількість гостей з усієї України. До організаторів завітали етногурт "Гудаки" з Нижнього Селища, медичний соціально-реабілітаційний центр з Ужгорода «Дорога життя», київська громадська організація батьків, які виховують дітей з фізичними та психічними вадами, «Джерела». Державні посадовці теж не проігнорували фестиваль. Підтримати учасників концерту приїхали начальник головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Віктор Мацола, гості з Чеської Республіки, США та ін. А свою майстерність їм демонстрували вихованці Мукачівського, Виноградівського і, звичайно, Вільшанівського дитбудинків-інтернатів. За вміння співати, танцювати, акторські здібності дітям подарували DVD-програвачі, телевізори тощо.

Власне, Вільшанський інтернат існує вже з 1961 року. Тут лікують дітей з особливо важкими психічними та фізичними вадами. І якщо за часів Радянського Союзу цей заклад був закритого типу, а подібні діти вважалися асоціальними і небажаними елементами, то останніми роками ситуація докорінно змінилася. Медперсоналу вдалося зробити неможливе —поставити на ноги більше ста лежачих хворих.

І те, що сьогодні ці діти живуть фактично повноцінним життям, активні у веденні підсобного господарства, успішні у художній самодіяльності й планують самостійно своє майбутнє, — виглядає, як справжнє диво.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також