На Закарпатті створять перший науковий парк

18
2

Програму створення наукового парку «Ужгородський національний університет» затвердили сьогодні, 12 серпня, депутати обласної рад під час чергової сесії. Впродовж двох років з обласного бюджету для її реалізації буде виділено 250 тисяч гривень (90- цього року, ще 160- в наступному).

 

За прогнозними оцінкам економістів у 2011 – 2012 роках приріст обсягу виробництва інноваційної продукції промисловим комплексом області за умов стабільного інвестування можна збільшити на 30-50 відсотків. Це дасть можливість створити не менше 300 – 400 додаткових робочих місць та  збільшити щорічні надходження до бюджету області не менше ніж у півтори  рази. Саме з цих позицій виходили депутати обласної ради при прийнятті програми зі створення першого в області наукового парку. 
 
НП «УжНУ» займатиметься відбором найбільш вагомих технологічних пілотних проектів, що мають першочергове значення для промислового, аграрного, рекреаційного комплексів області; трансфером технологій від власника науково-технічних розроблень до виробника та споживача; проводитиме  експертизу інноваційних науково-технічних розробок та технологій, пошук сфери їх застосування; надаватиме послуги у сфері оформлення проектної, науково-технічної та конструкторської документації проектів, займатиметься підготовкою, перепідготовкою, підвищенням кваліфікації кадрів у сфері інноваційної діяльності, трансферу технологій та інтелектуальної власності.
 
- В УжНУ вже створено науково-дослідний інститут. Тепер його реорганізовуємо в парк, яких є дуже мало в країні. Переважна більшість фахівців, які тут працюватимуть – кандидати фізико-математичних наук.   Нас підтримало керівництво обласної ради, і я сподіваюся, що створення парку позитивно відобразиться на впровадженні на Закарпатті інноваційних технологій, - констатував голова постійної комісії облради з питань освіти, науки та культури, ректор УжНУ Микола Вегеш. 

Коментарі

B
bratrura

Є інша ідея. Замість технопарка створити науковий зоопарк. Де розмістити викладачів-взяточників, науковців-лінивців, студентів з купленими дипломами... Не відповідає науково-технічний рівень Закарпаття (поки-що), шановні, вимогам американської силіконової долини... Хіба що до Ужанської...

C
caries

Пуста трата часу і грошей. Данина моді. Тематика досліджень УжНУ не перетинається з питаннями розвитку промисловості, аграрного та лісового секторів. До рекреаційних питань певне відношення має медичний факультет. Але конкурентоздатні розробки відсутні у звязку із повною відсутністю фінансування з боку держави.

Читайте також