На Закарпатті триває юнацький фестиваль

7
0

`Золотий нарцис`

Свято квітів у долині нарцисів. Юнацький фестиваль зібрав в унікальному для Європи місці небайдужих до краси природи з усієї України. У Хустському районі, де на двохсот п`ятдесяти гектарах квітне біло-жовте диво, щороку збираються тисячі туристів. 

Щоб побачити цвітіння рідкісних вузьколистих нарцисів, юннати з Луганщини проїхали усю Україну. Два дні подорожі щедро винагородила природа. Долина нарцисів зустріла юнаків доброю погодою та пишним цвітінням.

Олександр Геревич, директор Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру: `Зверніть увагу - одна квіточка, а скільки вона щороку збирає дітей, педагогів, вчителів, гостей, різних різних людей. І через любов або відзнаку цієї квітки ми говороми про довкілля взагалі, про його важливість для людини. І про вагомішу роль кожної людини в охороні природи`.

Такі рослини, як у Долині нарцисів на Закарпатті, є лише на Балканах та в Альпах. І ростуть ці квіти на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря. Над тим, як ця квітка прижилася на порівняно невисоких Карпатських горах, ботаніки розмірковують й досі. Та пильно доглядають вибагливу гірську рослину. А щоб заохотити робити це й інших, екологи щороку проводять пізнавальні фестивалі.

Василь Сагарда, викладач Закарпатського еколого-натуралістичного центру: `Ми зосередили майже всі питання на тих видах Червоної книги, що мешкають в Закарпатті. І хотілося б... звідки він буде знати, що це треба охороняти. І пропаде зовсім. І слава Богу, що ми можемо ще деякі з них побачити. Тому я думаю, це є обов`язок, не лише повинен, обов`язок кожної людини, дитини, щоб знали. Добре - дорослі занють, але майбутнє за ними`.

Навчитися слухати природу, щоб зрозуміти, від чого її слід оберігати. Таке головне гасло фестивалю `Золотий нарцис`. Втім, за словами екологів, нині чи не найбільшою загрозою для рідкісної квітки є туристи. Для цього в Долині нарцисів облаштували спеціальні доріжки та естакади. А за кожну зірвану або витоптану рослину відвідувачів заповідника штрафують.

 



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також