На Закарпатті відновлюють одне з семи штучних озер Шенборнів

23
0

Його контури, як і аналогічного водоймища в парку санаторія Карпати, відтворює контури Австро-Угорської імперії.

Цей проект курується кафедрою туризму УжНУ та спонсорується власником одного з відпочинкових комплексів, що неподалік. Про відновлювальні роботи Мукачево.net розповів Федір Шандор, продемонструвавши карту місцевості: «Новими напрямками роботи кафедри туризму є пошуки втрачених ресурсів, які втрачені внаслідок бездіяльності певних служб, органів за роки радянської влади. Мова йде про пошуки місць, які були знищені, як «буржуазне наслєдіє». Зокрема, ми знаємо про мукачівський пивзавод, палац Перені, в якому у Виноградові знаходиться відділ освіти. На місці палацу Другетів знаходиться сміттєзвалище. У багатьох цікавих дерев’яних храмах створені музеї краєзнавчі. Це призводить до їхнього занепаду».

До цього числа втрачених об’єктів належать і штучні озера, які знаходяться по так званій лінії Шенборна. «Сьогодні Перечинському районі ведеться реставрація одного з семи озер Шенборна. Його контури нагадували карту Австо-Угорщини 1867 року. Сподіваємося, що ці роботи дійдуть до завершення. Наразі озеро вичищено, відновлено дамбу», – зауважив Федір Шандор.

Цікаво, що під час відновлювальних робіт було знайдено камінь з рунічними угорськими написами: «Тому, маю надію, що власник рекреаційного закладу, що знаходиться неподалік Тур'я Пасіки, цей камінь не просто почистить, а й виставить на всенародний огляд. Ми зараз розшифровуємо, що там написано, але поки розшифрували лише слово «Андрій». Очевидно, що це малося на увазі ім’я короля Ендре. Важко з цим матеріалом працювати, бо деякі руни на камені вищерблені і лінії трохи збиті», – розповів експерт. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також