На Закарпатті відновили пам’ятник, зруйнований за часів СРСР

14
0

На Закарпатті відновлюють пам’ятники часів Першої світової війни, які були зруйновані за радянської влади. У селі Великі Ком'яти, де з війни не повернулася майже сотня чоловіків, установили незвичний монумент "Солдат на колінах перед Ісусом".

За словами місцевої вчительки Марії Тоні, гроші на цей пам’ятник збирали понад п'ятнадцять років. На території села, біля церкви і тодішньої школи встановили монумент, пише Закарпаття онлайн.

Місцевий житель Володимир Онисько стверджує, що пам'ятник зруйнували, коли Закарпаття приєднали до Радянської України. В.Ониську було тоді шістнадцять років. Він пригадує, що в сільраді попередили: хто перешкоджатиме - арештують

Сільський голова с. Великі Ком'яти Наталія Костелеба-Веремчук розповіла, що вдалося відновити лише 58 прізвищ загиблих. Але, як показує фотографія, їх було біля ста.

Науковці кажуть: історія Закарпаття у часи Першої світової війни досі залишається білою сторінкою. Архіви того часу в області не збереглися. Скільки насправді закарпатців загинуло на фронтах Першої світової, невідомо й досі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також