На Закарпатті встановлять 7 артінсталяцій та розроблять меню із улюблених страв відомих художників

13
0

Проєкт масштабують на території Ставненської тергромади.

На Закарпатті на території Ставненської територіальної громади, що розташована вздовж кордону з Польщею, у місцях, де писали картини корифеї Закарпатської школи живопису, встановлять 7 артінсталяцій у вигляді мольбертів з інтеграцією у доповнену реальність. Як повідомив кореспондентові Укрінформу. координатор проєкту Євген Забарило, інсталяції встановлять у межах проєкту, що є продовженням першого культурного маршруту в Україні "Шлях закарпатського живопису".

За його словами, Шлях закарпатського живопису як проєкт розпочався 2020 року в межах однієї з програм Українського культурного фонду «Культура. Туризм. Регіони». Цьогорічне продовження проєкту дістало назву “Орнамент”. Тож на Закарпатті розпочнеться маркування першого з 4-х виявлених в результаті минулорічного дослідження осередків пейзажного живопису закарпатського малярського феномену.

"Проєкт масштабують на території Ставненської тергромади — вона є місцем ужанської концентрації Шляху закарпатського живопису. На території громади у 2020 році було досліджено 35 місць малювання 4-х поколінь художників, які створили більш як 50 пейзажних картин,” – зазначає Забарило.

Віадуки, долини річок, середньовічні замки, дерев’яні карпатські церкви, віднесені до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — все митці зафіксували на своїх полотнах. За словами куратора проєкту, маршрут також акцентуватиме увагу громадськості на екології - природи та людини.

"У межах проєкту на території Ставненської тергромади заплановано створити 5 AR-фільтрів, що у форматі edutainment поширять знання про Адальберта Ерделі і Йосипа Бокшая (засновники закарпатського живописного феномену, у 2021 році виповнюється 130 років з дня народження митців - ред.), метеорит “Княгиня” - найбільший з-поміж знайдених в Європі метеоритів у новітній історії, який впав на Закарпатті у селі Княгиня і нині зберігається у Віденському імператорському музеї, букові праліси (розташовані на території прикордонного села Стужиця, об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО), дерев’яна церква Святого Михайла, село Ужок, (об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО) та пізньоцвіт осінній (рослина з Червоної книги України)”, - каже Забарило.

У межах розвитку Шляху заплановано розробку 10 окремих мап шляхами кожного з художників, що створили закарпатський живописний феномен: Адальберта Ерделі, Йосипа Бокшая, Золтана Шолтеса, Гаврила Глюка, Ернеста Контратовича, Антона Кашшая, Василя Габди, Андрія Коцки, Івана Шутєва, Івана Ілька. За словами Забарила, мапи будуть розміщені в сільських школах, центрах надання культурних послуг у громадах та найбільших санаторіях Закарпаття. А спеціальні дороговкази спрямовуватимуть до основних локацій Шляху.

Як повідомив Забарило, спеціально для проєкту закарпатський ресторатор Віктор Михайлов розробить та представить громадськості меню улюблених страв закарпатських художників, яким вони надавали перевагу у подорожах краєм. Для прихильників гастротуризму на початку осені буде проведено серію артпікніків, де вони зможуть скуштувати ці страви.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також