На Закарпатті встановили меморіальні дошки засновникам професійного театру

5
1

Сьогодні, 27 березняв рамках Міжнародного дня театру на фасаді облмуздрамтеатру відбулося урочисте відкриття меморіальних дошок засновникам професійного театру на Закарпатті братам Юрію-Августину і Євгену Шерегіям.

Їх автор -митець - художник, скульптор, лауреат обласної премії Богдан Корж.

У церемонії взяли участьродина Шерегіївзі Словаччини – Ольга Грицак– Шерегій- донька Юрія-Августина Шерегія,ВасильГрицак-Шерегій- онук,актори театрів, студенти Ужгородського коледжу культури і мистецтва, представники влади, громадськості.

Почесну місію відкриттявиконализаступник голови обласної ради Андрій Сербайлота заступник голови ОДАІван Качур. Звертаючись до присутніх вони наголосили на важливості збереження творчих надбань цих митців, якідопомагають розвиватися сучасному мистецтві, багатомуталановитими особистостями.

Теплими, зворушливими були спогади дочки Юрія-Августина Шерегія -Ольги.Їй було про що розповісти. Адже батько залишив по собі 26 рукописних томів спогадів „Моє життя в мистецтві”, де розповідається про те, що за понад 60 років своєї театральної діяльності він лише на професійних сценах зіграв 129 ролей, поставив 233 прем’єри, написав 32 та переклав 28 п’єс. Вже після смерті Ю. Шерегія вийшла друком його капітальна праця „Нарис історії українських театрів Закарпатської України до 1945 року”, яка надовго залишиться неперевершеним джерелом відомостей про театральне мистецтво найзахіднішої галузки українського народу.ВБратиславі заснував самодіяльний український театр ім. Шевченка, який успішно діє донині.

Коментарі

А
Автотрансекспедиція

Забезпечуємо логістику вантажних автоперевезень на професійному рівні з 1998 року. * Міжнародні автомобільні вантажні перевезення по країнах СНД та Європи. * Перевезення вантажів всередині Євросоюзу. * Перевезення негабаритних та збірних вантажів. * Перевезення небезпечних ADR вантажів. * Транспортно-експедиційні послуги по всій Україні.

Читайте також