На Закарпатті визначили кращих юних екскурсоводів

13
0

На базі Закарпатського краєзнавчого музею 11 травня 2012 року відбувся другий обласний конкурс екскурсоводів, на який з’їхалися 21 екскурсійна група із навчальних закладів області, що перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, в тому числі: з 3-х професійно-технічних та 18-ти загальноосвітніх навчальних закладів районів і міст (за вийнятком Свалявського району).

У підготовці до даного конкурсу керівники музеїв використали рекомендації, висвітлені у навчально-методичному посібнику "Рекомендації щодо проведення екскурсії в музеї навчального закладу. Юними екскурсоводами під час виступів дотримані вимоги щодо розкриття змісту музею, вміло використаний пошуковий матеріал, допоміжні засоби, забезпечена видовищність об'єктів показу тощо.

Наприклад,  юні екскурсоводи Нижньоселищанської ЗОШ І-ІІІ ст. Хустського району (керівник музею Драгузська О.В., екскурсоводи Юсько Іван та Гафинець Вікторія) у своєму виступі вміло показали історію села та навчального закладу, життя і діяльність відомих односельців та культуру і побут даного регіону: екскурсійна група спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №1 імені А. Волошина м. Хуста  (керівник музею Алексик О.Ю., екскурсоводи Баняс Ганна та Зейкан Ніколета) представила історію навчального закладу починаючи від часу його заснування  (12 жовтня 1921 року), у якому навчалися такі відомі особи Закарпаття, як: Герой Радянського Союзу Д.Вакаров, єпископи Теодор Ромжа, Йосип Головач, Іван Маргітич, Іван Семедей, науковці, доктори наук і професори В. Комендар, О. Довганич, В. Манкусь, письменник О.Сливка та багато інших. Тут широко висвітлено криваві події 14-15 березня 1939 року, коли була проголошена держава Карпатська Україна на чолі з президентом А. Волошиним.

Екскурсоводи  Верхньоворітської ЗОШ  І-ІІІ ст. Воловецького району (керівник Козик Г.А., екскурсоводи Деркач Ірина та Довгінка Ольга)  широко представили  різні розділи історико-краєзнавчого музею  про розвиток освіти в регіоні, етнічний матеріал, предмети побуту і культури.

Цікаву історію розвитку ткацтва розповіли екскурсоводи Великоберезьської ЗОШ І-ІІІ ст. Берегівського району (керівник Профус М.Й.).

Цікаві факти з життя навчального закладу представили екскурсоводи музеїв Великокопанської ЗОШ І-ІІІ ст. Виноградівського району (керівник музею Геращенко Т.А., екскурсоводи Антолик Ярина, Бордош Лідія та Дорогій Олеся);  Міжгірського та Мукачівського  професійних ліцеїв відповідно  керівники музеїв Феденишинець М.В і Сікора Г.В. та  екскурсоводи Савчук Ігор і Ледней Марія та Вовняк Наталія й Ігнатишин Анна; Мукачівської гімназії (керівник музею Мандибур М.В., екскурсоводи Васерук Романа-Марія та Вагерич Наталія); Калинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Тячівського району (керівник музею Попович О.В., екскурсоводи Кухта Олеся та Сойма Ганна); загальноосвітньої  школи І-ІІІ ст. №5 м. Хуста (керівник музею Пилип М.А., екскурсоводи Дячок Адьона  та Гомецько Мирослав).

Конкурс проходив за двома напрямами: історико-краєзнавчий та фольклорно-етнографічний. За рішенням журі призери конкурсу нагороджені дипломами управління освіти і науки і культури обласної державної адміністрації, цінними призами та медалями, а решта екскурсійних груп нагороджені грамотами Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді та Закарпатського краєзнавчого музею.

 
Призові місця вибороли екскурсійні групи з:
 
І місце:  Нижньоселищанської ЗОШ І-ІІІ ст. Хустського району та  Великокопанської ЗОШ І-ІІІ ст. Виноградівського району.
 
ІІ місце:  Верхньоворітської ЗОШ І-ІІІ ст. Воловецького району та Міжгірського професійно ліцею.
 
ІІІ місце: Калинівської ЗОШ І-ІІІ  ст. Тячівського району, Мукачівської гімназії та Мукачівського професійного ліцею сфери послуг.
 
Аналізуючи виступи юних екскурсоводів, спеціалісти Закарпатського краєзнавчого музею наголоси, що в майбутньому при підготовці екскурсоводів керівникам музеїв слід звернути увагу  на  більш вміле використання учнями прийомів екскурсійної довідки, опису, характеристик, пояснення, цитування та констатування.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також