На Закарпатті закриваються впливові газети, натомість на "бюджетні" гроші знаходяться

8
0

22 грудня депутати Берегівської міської ради затвердили програму підтримки комунальної газети «Берегово» на суму 250 тис. гривень з міського бюджету.

"Ці гроші підуть на зарплати працівникам та на послуги друкарні", - повідомила головний редактор новинки Тетяна Сойма. Іншу частину необхідних грошей працівники редакції планують заробити самі - за рахунок реклами та платних іміджевих статей.

Більшість депутатів не мали нічого проти - гроші виділили. Однак не всім це прийшлося до вподоби. Скажімо, депутат Гейза Орос (фракція ТУКЗ-KMKSZ) зауважив, що на освітлення вулиць виділяється набагато скромніша сума - близько 100 тисяч гривень. І невідомо що для городян важливіше - газета, яка друкує переважно звіти мерії і програму телебачення, чи світло на нічних вулицях. 

Натомість ще невідомо як складеться доля у іншого комунального видання - районної газети "Вісник Берегівщини". Новопризначений в.о. голови Берегівської РДА Габор Кінч на правах одного із засновників зобов'язав редакцію скласти план витрат та доходів на наступний рік. Однак зрозуміло, що без підтримки бюджетних коштів видання все-одно не виживе.

Вже давно (і безуспішно) піднімається питання: як зробити комунальні вибання прибутковими? Однак конкретного виходу із ситуації нема. Процес роздержавлення преси, що фінансується за рахунок платників податків, зупинився ще за часів президентства Віктора Ющенка.

Тим часом, на Закарпатті повільно закриваються відомі комерційні видання. Так, ще навесні припинився друк обласної газети "Старий Замок "Паланок". Нещодавно стало відомо і про те, що більше не виходить у світ "Срібна Земля-Фест" - саме на її сторінках почали друкувати свої перші статті чимало відомих нині на Закарпатті журналістів. Ці газети притримувалися демократичних державницьких позицій. Однак, перша втратила авторитет через чвари всередині колективу, інша - через економічні труднощі.

Також минулого тижня стало відомо, що в Ужгороді може припинити своє існування муніціпальна газета "Ужгород". Міський голова Віктор Погорелов вирішив, що таке видання обласному центру  більше непотрібне.  

Мукачево.net
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також