На Закарпатті з’явиться новий регіональний ландшафтний парк

5
0

“Притисянський”

         Про доцільність його створення днями йшлося в Ужгороді на відповідній робочій нараді за участі керівників краю, природоохоронців, а також науковців. Зустріч відбулася за ініціативи Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області.

          Орієнтовна площа парку становитиме 22 тис. га., з них в Ужгородському районі – близько 7,3 тис. га, Берегівському – 3,1 тис. га, Виноградівському – до 10 тис. га та Мукачівському – 0,635 тис. га. В основу створення “Притисянського” взято модель словацького парку “Полоніни”, яка не порушує прав багаточисельних землекористувачів. Створення регіонального ландшафтного парку сприятиме збереженню та охороні біологічного і ландшафтного різноманіття, зокрема, унікальних не лише для Закарпаття, а й для Європи комплексів заплавних біотопів. Як повідомив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов, однією із функцій парку буде реалізація проектів для розвитку скотарства, особливо у долинах Тиси та Латориці. Це необхідно для відновлення випасання, оскільки тривала його відсутність призвела до швидкого заростання міждамбових територій чагарниково-деревною рослинністю, а це, в свою чергу, негативно вплинуло на склад популяцій багатьох рідкісних видів рослин та тварин. Крім того, створення парку призведе до збереження та відновлення лісових масивів, що є важливою передумовою природного регулювання гідрологічного режиму або, простіше, збереження води в криницях. А розвиток туристичної інфраструктури, створення нових робочих місць, покращення інвестиційного клімату суттєво вплинуть на зменшення рівня безробіття населення регіону, а також покращать їх життєві стандарти.

Згодом парк заплановано включити до українсько-угорського біосферного резервату, повідомили з прес-служби Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також