На Закарпатті зростає кількість дітей-інвалідів

15
0

минулого року на обліку в області перебувало понад 5450 дітей-інвалідів

1 квітня за участі т. в. о. заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Омеляна Мателешки відбулася нарада з питань дотримання законодавства щодо соціального захисту інвалідів та організації літнього оздоровлення дітей області у 2009 році. Під час наради озвучено тривожні показники того, що в області збільшується кількість дітей-інвалідів. Упродовж минулого року на обліку в області перебувало понад 5450 дітей-інвалідів зі вродженими аномаліями розвитку, розладами нервової системи чи порушеннями психічного здоров’я. До банку даних внесено лише п’яту частину інвалідів. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Закарпатської облдержадміністрації.



Зокрема, у десяти спеціалізованих навчальних закладах протягом 2008-2009 навчального року освіту здобуває 846 дітей з обмеженими можливостями. Ще 88 навчаються у спеціалізованих класах у звичайних загальноосвітніх навчальних закладах, а 286 проходять шкільний курс вдома. У професійно-технічних закладах навчаються 46 дітей-інвалідів, а 317 здобувають вищу освіту.



За словами заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації В’ячеслава Микульця, основною проблемою в роботі з інвалідами залишається недофінансування основних програм, таких, як комплексна реабілітація інвалідів та запобігання дитячої інвалідності.



Як зазначив Омелян Мателешка, Генеральна прокуратура України у державі провела перевірку дотримання норм законодавства в сфері захисту прав інвалідів загалом. Найбільше порушень відмічено в сфері забезпечення права інвалідів на працю, освіту, вільне пересування. Попереджено та викрито незаконну компенсацію витрат на перевезення інвалідів на транспорті.



Щодо проблем з внесенням інвалідів до Централізованого банку даних, то тут основні труднощі полягають у заповненні картки з індивідуальною програмою реабілітації. Вирішувати цю проблему слід разом з закладами охорони здоров’я на районному рівні.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також