На зборах КМКС у Берегові говорили про майбутнє та засудили намагання СБУ налякати закарпатських угорців (ФОТО)

9
56

Про положення закарпатських угорців та перспективи їхнього майбутнього йшлося на 29-х загальних зборах Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), що відбулися у суботу в Берегові.

З вітальний словом виступив Ласло Брензович, голова КМКС та депутат українського парламенту. Він підкреслив, що найважливішим для України та закарпатських угорців є наразі відновлення миру в країні.

Брензович зазначив, що угорська меншина на Закарпатті переживає нелегкі часи. І не лише через важку економічну, політичну та соціальну ситуацію в умовах збройного конфлікту на Сході України, що триває вже чотири роки. Для угорської меншини за його словами є вкрай шкідливою примусова "українізація", яку розпочали у всіх сферах життя після 2014 року.

Він подякував Угорщині та угорському уряду за всебічну підтримку. А також назвав важливим підтримку депутатів Закарпатської обласної ради та голови ОДА Геннадія Москаля, які допомогли зберегти угорську меншість, незважаючи на ціленправлену антиугорську кампанію, що розгорнулася за останні роки. Брензович назвав наслідком цієї кампанії напад на офіс КМКС в Ужгороді.

На зборах були присутні також депутат Європарламенту Адріана Бочкор та голова Берегівської РДА Іштван Петрушка

– Не дивлячись на загрози закарпатські угорські не панікують і продовжують свідомо відстоювати свої права, – зазначив Брензович.

Також йшлося і про парламентські вибори в Угорщині.

– Угорці мають попереду вирішальну подію, і я хочу висловити сподівання закарпатських угорців, що в результаті голосування в Угорщині влада залишиться в руках тих політичних сил, які бажають зберегти Угорщину для угорців і продовжать підтримувати угорців Карпатського басейну, - зазначив Брензович.

На зборах також виступила уповноважена прем'єр-міністра Угорщини Каталін Сілі. Вона зазначила, що "рік тому була надія, що завдяки Угоді про асоціацію з ЄС та безвізовий режим Україна успішно рухатиметься в напрямку євроінтеграції. Однак замість того ми стикнулися з негативними явищами - при чому не лише з обмеженням прав в сфері освіти та використання рідної мови, а й з відвертими звірствами проти угорської громади на Закарпатті".

Серед присутніх були також Генконсул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло та новопризначений Генконсул Угорщини в Берегові Матіаш Сіладі

Каталін Сілі зазначила, що минулий рік довів, що "угорці можуть об'єднатися як одна велика родина, коли у неї виникають проблеми, коли один з її членів страждає – угорці можуть разом захищати спільні інтереси".

Представниця прем'єр-міністра Угорщини зазначила, що всі закарпатські угорці отримають необхідну допомогу від уряду, аби залишитися на своїй рідній землі.

Збори завершилися прийняттям декларації, яка серед іншого засуджує дії Служби безпеки України, що намагається залякати угорців на Закарпатті у зв'язку з тиском на власників подвійного громадянства.

Коментарі

ОЧ
о чковтирательство

...як ыз мацкалями сь ме ся любили....де суть типирь...КОРОЧЕ ВАС БЕЖЕНЦІ ПОПЕРЕДИЛИ ШТО БУДЕ....кому ся віра не имать што люди тисячами життя пуклали за україну і булше анидараб з ниї хібити не буде....бо на нюй кров...лем не твоя суко сепарська...!!!!!!!!!!

О
О

Люди,да что за тему Вы жуете,жили Мы с мадярами и румынами-было нормально,зачем соримся-ругаемся,заперевальные базары про Наш Край не слушаем,остановитесь прошу Вас,да Мы детками бегали и дружили со всеми,что сейчас-весеннее обострение.Не надо вестись на заперевальщину.луганские и донецкие валите ка освобождать свои земли и тут сидеть по паркам-кабакам стыдно и позорно,и детками своими не прикрывайтесь,там ваша родина и с какого перепугу их не призывают,вы уже там договорились и теперь сюда привалили,Закарпатцам не надо втирать,Мы как нибудь сами разрулим,да и тема сайтом поднята-НЕ ХОРОШАЯ

ІС
із сього поноса вшиткого

видко лем єдно...комусь треба тот бардак што типирь на донбасі....там не пулло зароблявуть....і не много хоронять типирь...на булше нико не пуйде...провокації мадяри самі собі роблять так все було....лем єдно інтересно....ко буде платити часть зовнішнього боргу зарпатття(україни) пенсію немалиньку другоє майно україни за якоє покладуть ціну +крим і рим....КО ВАС ПУСТИТЬ ГАМАНИ ДАГДЕ)))))КІТЬ І ПРАВНУКИ ПРОДАНІ В РАБСТВО.

СІ
сила і слава

то Смерічка на бандурах грала? Очєвідноє-невероятноє!

F
Ferenc

A MAGYAROK NYERNEK !

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

на 09.04.2018 13:40 Авжеж, то барани гірські Ваші навчали на бандурі грати...

ДВ
Для всіх

Україну вперше запросили на зустріч міністрів закордонних справ G7,яка розпочнеться 22 квітня у Торонто.

С
Смерічка

но видиш, без наших педагогів-музикантів у окрайини не боло би даже толкової музики

ДН
До нижньої марги

Не пиши більше

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

Якщо по суті немає чого сказати, вася розпочинає ла@тися як пес скажений. Очікувано. Гавкни щось розумне задля різномаїття.

В
Василь

хлопці, ну дійсно, батьки цвіріня не винуваті в шизофренії сина чвого )

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

І про прекрасне - 9 квітня засновник легендарного ВІА «Смерічка» Левко Дутковський відмітить 75-річчя! Випускник Мукачівського педучилища Левко Дутковський в 1966 році організував у Вижниці самодіяльний вокально–інструментальний ансамбль «Смерічка», де співали переважно учні з місцевого училища прикладного мистецтва. На репетиції приїжджав вечірнім поїздом з Чернівців ще юний Володя Івасюк. НЕ БУЛО Б ЛЕВКА ДУТКОВСЬКОГО, НЕ БУЛО БИ ВАСИЛЯ ЗІНКЕВИЧА І НАЗАРІЯ ЯРЕМЧУКА!

ДН
До нижньої марги

Цвірінь! Іду тя глядати...

P
ProRock

Майдануті, обережніше з бажанями, ато зберуться мадяри і підуть у свою мадярію...із своїм Закарпатіям... уже десь я чув чемодан вокзал расея... три області про..б..али..а майданутий висновок ітак не зробив їм дотепер великий ПУ у всьому винен...

А
Аксіома

Щоб була дискусія........потрібні пару цвириньки з Євгенами. Хоч і бумбели, але віддані. Ці навіть можуть Берегово у Кропивницький 2 перейменувати.

М
майдан

Правдорубу нужно почитать историю, чья была Закарпатщина. И штампуй на русском, я из Николаева.

БЗ
бидла за перевалом

ти приніс сюда з собов украйінську землю? як сентиментально, напевно збираєшся посипати нив могилки родичів?

ПД
Прадоруб до бидла.

Кому не подобається Україна, то пиZZdуйте в свою Madяронію, будете там воду мутити та "умничать", щось там скиглити про свої "права", а поки живете на УКРАЇНСЬКІЙ ЗЕМЛІ, то будете жити ПО НАШИМ УКРАЇНСЬКИМ ЗАКОНАМ!!!

:
:::

Орбан переміг на виборах 2/3 мондатумов отримав FIDESZ (134 з 199-ти). Фантастична перемога, вітаємо.

Ц
цікавий

чисто спротивний інтерес: такі от глухарі-патріоти в Криму і на Донбасі тоже зазивали СБУ на свої дебати? А хтось повідкривав усі кодовані замки в аеропорту Донецка.... кликали, кликали і накликали, теперь сидять там чомусь тихо

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

Важливо. Угорщина: спостерігачі ОБСЄ на час виборів проведуть прес-конференцію в понеділок, після того, як було повідомлено про численні порушення адміністрації Орбана від привладного Фідесу (ЄНП).

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

І до речі, заяву до СБУ виблюй отією ж пародійною балачкою, що ти нею випорожняєшся - потіш спецслужбу України, жабенятко.

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

А що то за таке "галицькі сайти", нікчемо? Сайти в Україні українські, а як є підстави до оцих облудних звинувачень, тобі ж відомо що слід зробити = звернутися до СБУ від СВОГО імені і дати хід офіційному розслідуванню карної справи. Ти ж того не робиш, провокатор-дешевка, бо зацікавляться ТОБОЮ, а у самій паскудній москальській манері зводиш наклепи, гадюка сепаратистська підколодна.

С
Сріберньій

Я ни пишу на галицькі сайти ,з порадами як і що їм там робити.І думаю що ниє такого закарпатця щоби додумався писати на галицькі сайти ,або на сайти інших областей з таким ненависницьким - шовіністичним контентом як у тебе .

ЇЗ
ївну зраші

не мож називати галичан-галичани,волинян- волиняни, окраїнців-"окраїнціями", заперевальних-"заперевальними",бидло- "бuдлoтою", бо то є нетолерантно.Ми січас-адін народ, і маємо їх лю-БИТИ.Ми ж не хунвейбіни якісь, шоб ганяти горобцю

С
Сріберньій

Мозгьі в тя меншинські курячі ! Ушиткі слова што тьі сепаре Коцабо -2 перелічив , є реакцією ,природною реакцією людей на твої антиморальні відверто ненависницькі , шовіністичні коменти на сьому сайті .Што до мадяр , они є невідємною частиною нашого Краю , так само як і румуни , вбий собі то в свою голову . У нас из ними єдна історія , тиячолітня історія. Тебе в нашому Краї ніко не держить , ...

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

На 08.04.2018 21:22 А чия то лексика, меншинцю, " звірства проти угорської громади на Закарпатті", галичани, волиняни, "окраїнці", "заперевальні", "бuдлoта"?! Підтичка ти другорядна спершу у мадяр, удруге у москалів. Це - очевидне і прийоми ідентичні ївну зраші.

С
Сріберньій

оби проголосувати , сепаратисте цвіріню , треба мати мадярський паспорт , айбо твій нікчемний продажний розум сьої елементарщини не втямив . В методичках не було ,правда ? Зато в методичках є ,кожен день натравлювати одну національність проти іншої , навіть у великі свята , кожен день з ранку до ночі , стравлювати одних з іншими. Обзивати самими негідними словами , знов таки .не дивлячись на свята , неділі . Тобі юшку треба пустити за твою брехливість , тотальну брехливість.

Д
Да

Поддерживаю Бурый медведь , самый умный комментарий!

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

на 08.04.2018 20:41 Ти вже проголосувало, розговілося і під різними неймами паскудиш про Україну, а коли тобі юшки з носа пустили - скиглиш, нікчемо. І сепарів впорати є наснага і гонведів/жандармів, як буде хіть. Зарубай собі на носі сизому.

С
Сріберньій

За тебе Коцабо - 2 (цвіріню) , май сепара уже ни треба . Тьі туй уже тулько натролив ,што гною тулько по области ниє . А в напрямку Пряшева , Кракова и Варшави уже добра половина галичан и волинян дременула .Так што давно смердиш ти тролю . Бо кібьісь бов порянньій чулувік у такоє Великоє Сято прикусивбьісь мало перстьі тай язьік .

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

Які перспективи у меншини галасливих чорноротих сепарів сріберньіх - тікати чимдуж у напрямку Пряшева, або прип'ясти язики погані, або довго слухати джмелі, на кутні засміятися і на сонечку засмердітися. Вибір великий. Буде і "окраїна" і небо з копійку.

БС
балакаємо співучою

Туй улізли ай печені "окрайинські" ковдош-патріоти, што й пару слів на солов'їнуй не годні зв'язати.

Є
єв-гною

шо із шумерськов батьківщинов думаєте робити? Коли назад, на родіну? вже би час, засмерділися тут

МН
модьорул нем беселні

Туй улізли такі печені "мадярські" ковдош-патріоти, што й пару слів по-мадярськи не годні зв'язати.

:
:(

От із-за таких упоротих дебілів як Цвірінь і тріщить ненька по швам..

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

Барану безіменному, що з гори скотився. Угри жиють нараші у Ханти-Мансійському автономному окрузі, Мордовії, Удмуртії, Марі Ел. Процвітають...правда ніхто не знає як саме...півнів із гною будують, вася.

П
пернатому-обскубаному

то мадяри хочуть жити в Росії? том то вни з ними все воювуть ...у 1848, 1914,1945, 1956-? у тебе криша зовсім поїхала, путін казав тобі, ож ви з ним-адін народ.Про мадярох вун такой нич не казав

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

"бuдлo" наразі гамає усі принади "руцкаваміра" і кримінального "порядку" у Придністров'ї, Абхазії, СєвОсетії, Криму окупованому, ОРДЛО. Мрії про жити як нараші виявилися бульбашками, Розумний навчається на чужих помилках, а недоумок - на своїх власних.

ПП
Пошташ Пічкін

Но пак кому ся ни любить , годен и в стіну пару раз головов дуркнути . Айбо кіть локті на тот момент ужек погрьіз .

ЛІ
луганчанинам і іже з ним

та ти чого луганськ бросив, чом не освобождаєш?луганськ-це україна-?чи ти розсчитуєш, шо ми із великої любві до україни підеме тобі освобождати твій луганськ, а ти доти будеш тут нашим дітям розказовати, як они мають любити твою окраїну?

:
:)

Вау! Скільки тут заперевального бидла налізло з «своєю» думкою. Йдіть до церкви замолювати гріхи, що натворили за чотири роки свого «патріотства»..

МИ
маша и сибирские медведи

Ну очень довольные хари на фото, несмотря на "відверті звірства проти угорської громади на Закарпатті"!

С
сева

Все дела которые происходят в Украине в нацыстско-националистичесько-бандеровской быдлоте.

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

Якщо вже йдеться про "звірства", то це загальновідомі факти - кріпацтво закарпатців за часів Австро-Угорщини, примусова служба у війську супротив братів-слов'ян і збройна агресія сателітів нацистської Німеччини проти Карпатської України. Такими є ФАКТИ історичні.

Л
Луганчанин

Жити в України, співвідчувати - імовірно ніби-то - її проблеми та завдання, й при цьому розкривати свого рота про "насильницьку українізацію" - це не просто сором, це - паскудам переведу на ту мову, яку вони "добровільно вчили" - стыд гребаный. Не бажання вчити українську мову - це демонстративна відмова повноцінно жити, працювати, робити кар'єру, привносити свою частку до спільного України, насправді це підрив економіки України й робота на іноземних господарів. Подивіться на коменти - їхні таварісчі навіть не приховуються. Стид й сором. Я не є етнічним українцем, але в голову не вкладається подібна позиція крайньозахідних регіаналів. Хочете фінансувати ввп Угорщини - фінансуйте, не тріть штани на трибунах.

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

"з відвертими звірствами проти угорської громади на Закарпатті"...моцно! Щось на кшталт розіп'ятих хлопчаків у трулях, закатованих снєгірях і згвалтованих епілептичних пенсіонеєрках залитих монтажною піною. СБУ байдикує = це очевидно. До речі, щодо подвійного громадянства - ще нічого й не розпочиналося...Далі БУДЕ.

ДВ
Для всіх

Насправді нико у закарпаттьови мадяр ни притіснять ,і ни обіжать.І николи они так ся добре нимали,як за влади Києва.І прості закарпатські мадяри ото добре рузумівуть.

БМ
бурий медвідь

шефи і віктори любл*ть україну і хочуть поучати нас любити їх україну.Они прийшли сюда непонятно откуда, але їм тут добре.В тот же час тисячі наших краян змушені глядати свою долю по чужбинах, бо для них тут не зустало міста.Ми обов'язково полюбиме вашу україну і вас разом з нив, но для цього треба би ви ся вернули разом з нив туда, откуда ви появилися тут.

М
миша

А такие как шеф и раскололи Украину и сейчас стают хероями-патриотами.

В
витос

Виктор он скорее всего бандера.

В
вася

СБУ залякайте пожалойста Порошенка.

CA
cigany ali

i viktor , i sef zaperevalni zlodiyi.

Ш
Шеф

"Якщо ми хочемо перемогти, то наша команда має мобілізувати у 2-3 рази більше сил, ніж наші опоненти. Працювати з подвійною віддачею – це урок", – так прокоментував прем’єр Орбан поразку в Годмезевашаргей. Ці слова, фактично, коротко описують те, що відбувається останній місяць в Угорщині: тема "мігрантів" не тільки не відійшла на другий план, а заполонила усі провладні медіа та стала тотальним порядком денним. Страх і ненависть на виборах в Угорщині: Орбан ставить усе на перемогу https://www.eurointegration.com.ua/articles/2018/04/5/7079940/

В
виктор

угры , вы буреете: говорят о войне и сами тут же под чужую дудку выплясывают.Определитесь - вы с Украиной или против нее ? Я - болгарин и прекрасно себя чувствую в моей стране Украине и разговариваю и по-болгарски с болгарами , и по-русски с русскими, на роботі розмовляю українською..І ніхто, ніде не робить мені якихось "ущємлєній". Більще працюйте над собою та менше слухайте своїх мацковських кураторів, або - в Угорщину геть!!!

Ш
Шеф

Із цього всього цирка складається враження, що цей сегінь Брензович щось дуже "темнить" і скоріше за все КМКС слугує ширмою для його нечистих справ. Не існує і немає жодної українізації на зразок угоризації 1842 року. Держава виконує свої освітні функції, надаючи можливість нацменшинам здобути знання держаної мови і через знання державної мови розвиватися як особистість в українському суспільстві. Так як хто не бажає - його особиста справа - бути дикуном. А пан Брензович, якщо так болісно ненавидить державу в якій живе, дипломом про освіту , якої послуговується, в парлементі, якої валяє лежня, так також має вибір - Україна не концлагер і нікого насильно тут не будуть стримувати...

Читайте також