Нагороджений медалями ДНP угорець вважає себе "миротворцем" і не бажає служити Угорщині (ФОТО)

2
2

Як повідомлялося, 3-го квітня суд в угорському місті Сексард виголосив вирок громадянину Угорщини, який протягом 2015-2017 років воював на боці проросійських бойовиків самопроголошеної "ДНР" на Донбасі.

Він отримав умовний термін ув'язнення на два роки. Це перший вирок в подібний справі в Угорщини. Однак рішення суду не є остаточним. Далі - про нові подробиці резонансної справи.

Проти 43-річного Крістіана Л. були висунуті звинувачення у військових злочинах, в тому числі за незаконний найм на добровільній основі у іноземне військо, що відповідно з угорським законодавством є злочином.

Судове провадження розпочалося в грудні минулого року. Затриманий нічого не заперечував, оскільки вважав, що не скоїв жодного кримінального правопорушення, натомість стверджував, що брав участь у миротворчій місії.

Зокрема розповів, що вперше відвідав так звану "Донецьку Народну Республіку" у 2015 році, щоб боротися проти України. Потрібну інформацію отримав в Інтернеті. Проте, за його словами, він мав намір брати участь у післявоєнному відновленні на сході України, адже очікував, що війна скоро завершиться. До цього він 12 років служив в угорській поліції. Був солдатом в армії "ДНР" до осені 2017 року, задіяний у боях біля Донецького аеропорту. Двічі отримав поранення, лікувався, і нагороджений медалями, зокрема від батальону сепаратистів "Спарта".

— У мене були всі підстави вважати, що я їду на місце з офіційним статусом, адже там були присутні угорські депутати, - сказав Крістан Л. під час розгляду своєї справи.

Йдеться про угорського депутата Європарламенту від партії "Йоббік" Мартона Дьондьоші, який був присутнім в якості спостерігача на нелегітимних "виборах" на Донбасі в 2014 році.

Обвинувачений також розповів, що підписав військовий контракт у 2016 році, оскільки мав намір отримати документи з якими міг би перетнути українсько-російський кордон. Так він і зробив восени 2017 року, і повернувся до Москви, а звідти вилетів у Будапешт, де був затриманий у аеропорту.

Прокурор на першому слуханні запитав, наскільки обвинуваченому добре відомо, що Угорщина не визнає "Донецьку Народну Республіку" як країну. "Я думав, що це був якийсь певний процес, в якому я міг би взяти участь", - відповів Крістіан.

Коли прокурор запитав, чому він не побажав приєднатися до процесу врегулювання через угорську державу, обвинувачений відповів: "Я віддав службі для цієї країни 21 рік і був викинутий як собака. Я ніколи більше не хочу служити цій країні, але знайду собі іншу роботу".

При оголошенні судового рішення було зазначено, що не має значення, чи відповідач виконував лише миротворчий обов'язок і не брав зброї до рук. Натомість вирішальним є те, що він добровільно вступив до армії невизнаної країни, що є незаконним.

Пояснюючи м'який вирок, суддя зазначив, що подібний злочин розглядається в Угорщині вперше і відповідач не усвідомлював, що порушує угорські закони, а також пішов на зустріч слідству.

Нагадаємо, що у Словаччині арештували першого бойовика ДНР з Чехії, якого звинувачують у підготовці теракту.

 

Коментарі

ЦЄ
Цвірінь Євген Горобуськович

За наведеними прикладами, ще й бойовиками-сербами, що їх погладили по голівці слід зауважити, що не варто марудитись і найманців у полон брати не слід.

П
Патріот

Чому такий малий вирок угорської Феміди ? Скоріш за все Угорщина не хоче конфлікту з Путіним ( ДНР ) . Весь світ бачить яка в нас корумпована влада і що всі проблеми в нашій державі в першу чергу від нас самих а не від Росії та інших. Відповідне і ставлення до нас з боку світової спільноти.

Читайте також