"Нам дешеве зерно не потрібне": В Угорщині продовжують "блокаду" українського збіжжя

24409 23

Уряд Угорщини продовжує зберігати заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України, - про це наприкінці серпня заявив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь, який провів у Києві переговори з головою Міністерства аграрної політики та продовольства України Тарасом Висоцьким.

Утім, за словами угорського політика, транзит українського збіжжя через країну цілком можливий.

Тарас Висоцький у свою чергу повідомив, що цього року через погодні фактори урожай зернових та олійних в Україні прогнозується меншим на 15% в порівнянні з 2023 роком. Водночас, за його словами, врожаю буде більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання, і Україна продовжує залишатися експортоорієнтованою країною.

Різко проти українського експорту збіжжя виступають й угорські фермери.

Томаш Петегазі, президент угорської асоціації виробників зерна, нещодавно заявив, що "українське зерно досі створює проблеми".

"В обмін на фінансову допомогу ЄС Україна зобов’язалася постійно знижувати ціни на міжнародному експортному ринку", – зазначив угорський аграрій. Він також зазначив, що найбільшим ринком для українського зерна наразі є південна Європа, в основному Іспанія.

"Погано для нашої країни, що останнім часом багато українського зерна купує також Італія, хоча італійці традиційно імпортуювали з нашої країни", - сказав Томаш Петегазі.

Президент угорської сільськогосподарської палати Імре Рац додав, що угорські фермери зацікавлені, щоб "ціни на зерно не падали, а зростали, бо тільки в у цьому випадку фермер може утримувати свою сім'ю".

Нагадаємо, що у вересні 2023 року уряд Угорщини заборонив імпорт кількох сільськогосподарських та харчових продуктів з України, щоб захистити власних виробників. Урядова постанова заборонила імпорт 24 продуктів з України.

Серед них м'ясо великої рогатої худоби, свинина, баранина, м'ясо птиці, яйця, натуральний мед, овочі, пшениця, ячмінь, кукурудза, гречка, борошно, крупи тощо.

Цей список трохи змінився 20 лютого 2024 року, уряд Угорщини вилучив з переліку мед. За наявними даними до червня, до Угорщини з України надійшло 573,25 тонни меду, якого там не вистачає.

У поточному році Україна експортувала майже сім мільйонів тонн зерна, що на 60% більше за торішні показники. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук наголосив, що в поточному році Україна планує експортувати більш як 40 млн тонн збіжжя. Близько 16 млн тонн пшениці з зібраних 22 можуть піти на експортні ринки.

Наразі 87% української експортної сільгосппродукції постачається морем.

Коментарі

С
Сергій

Зерно вони блокуючи а Україна хоче продовжити транспортування їм нафти щоб підтримати болото

С
Степан

Зерно йде на експорт а гроші очевидно осідають в офшорах. А у нас буханка хліба скоро буде коштувати 100 грн....

М
Мигаль

Близько 16 млн тонн пшениці з зібраних 22 можуть піти на експортні ринки. Тобто Україні достатньо 6 мільйонів тон? В країні навіть в поганий рік перевиробництво, то чому ж ціни на хліб і борошно ростуть скаженими темпами?

Читайте також