Нардеп "Слуги народу": Міноборони закупило куртки для військових втричі дорожче їх вартості

8
2

Сьогодні відбулось засідання антикорупційного комітету. Участь у засіданні взяли Голова ТСК по розслідуванню економічних злочинів Ярослав Железняк, Голова бюджетного комітету Роксолана Підласа та колеги із оборонного комітету щодо закупівлі Міноборони військових курток.

Як написа на сторінці видання censor.net народна депутатка Анастасія Радіна, згідно доповіді виглядає так, що за куртки для військових українці заплатили втричі дорожче їх вартості.

"Міністр очікувано не прийшов — замість нього доповідати мусив Денис Шарапов", - зазначила Радіна і оприлюднила проміжні висновки:

1. Документи журналістів про те, що Міноборони закупило куртки з Туреччини утричі дорожче їх справжньої вартості, справжні. Уперше їх показав журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, їх аутентичність на засіданні підтвердив голова ТСК з економічної безпеки Ярослав Железняк.

2. Міністерство самостійно ініціювало звернення за комерційною пропозицією саме до дуже "турецької" компанії "Vector avia hava araclari", засновником якої є українець Роман Плетньов. МО не змогло пояснити, чому звернулося до пропозицією саме до цієї компанії. За інформацією від ТСК, пан Плетньов донедавна займався бізнесом у Запоріжжі, але з початком війни зміг виїхати з України закордон. Ця компанія отримала від МО стовідсоткову передоплату. На 30 млн доларів.

3. Ціна на куртки виросла втричі при перетині українського кордону. Це підтвердив голова ТСК, продемонструвавши документ із електронної бази Туреччини, де фіксуються експортні інвойси. У справжньому турецькому інвойсі ця ж сама партія курток коштує утричі дешевше. Інвойс, яким Міноборони "пояснює" і прикриває цю закупівлю, НЕ відповідає вимогам Туреччини до оформлення і реєстрації інвойсу — тобто, містить ознаки підробності. У результаті на українському кордоні куртка стала утричі дорожчою за допомогою простого "папірця". При цьому Міноборони не побачило нічого дивного у цьому "папірці".

4. Ввезення і продаж компанією "Vector avia hava araclari" Романа Плетньова курток за ймовірно завищеною ціною за найімовірніше підробленими документами — не поодинокий випадок. Ярослав Железняк продемонстрував інформацію з кримінальних справ про завезення неякісних курток і штанів для армії цією ж компанією. У реєстрі судових рішень бачимо ухвалу, з якої випливає, що у жовтні 2022 року при ввезенні ними курток і штанів для армії було виявлено ДВА комплекти документів, вартість у яких відрязналася у декілька разів. "Дешевші" документи водій показував на митниці Молдови, а "дорожчі" — на українському кордоні https://reyestr.court.gov.ua/Review/107373931. Більше того, у іншій ухвалі у справі щодо постачання цією ж компанією неякісних курток читаємо, що, на думку слідства, представник компанії "мав сталі зв`язки зі службовими особами Міністерства оборони України та вирішив для реалізації свого умислу використати суб'єкт господарювання, у якому він є засновником та директором" https://reyestr.court.gov.ua/Review/110642202 .

"Представники Міністерства оборони на комітеті не змогли відповісти на більшість наших питань. Натомість, МО намагалося продемонструвати якусь куртку невідомого походження, на бірці якої вказаний інший номер договору, аніж у інвойсі з поставки, яку ми досліджували на комітеті. Наш комітет та ТСК під головуванням Ярослав Железняк продовжить дослідження цієї закупівлі — уже з правоохоронними органами.

Переконана, що ми вкотре маємо справу із корупцією у Міноборони під керівництвом Рєзнікова. Місце пана Резнікова — очевидно не на чолі Міністерства оборони країни у війні", - додала нардепка.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

I
Ivan

Очевидно потрібна ротація керівництва Міністерства оборони

Д
Ділаш

А згадайте чим закінчилися корупційні скандали із яйцями по 17 гривень??? Нічим!!!

Читайте також