Нардепи наполягають, що ужгородські митники зловживали

6
0

Міжфракційне депутатське об´єднання Верховної Ради України «Контрабанді-СТОП!» оприлюднило звіт перед ужгородцями

Оскільки ми повністю згодні тільки з однією тезою керманича Ужгородської митниці Михайла Поради про те, що «треба оприлюднювати і доводити до громадськості ту інформацію, яка відповідає дійсності», тож звітуємо перед громадою області про результати перевірки Ужгородської митниці.

29 березня 2007 року робоча група очолювана мною, Ігорем Рибаковим, міжфракційного депутатського об´єднання Верховної Ради України «Контрабанді-СТОП!» перевіряла роботу очолюваної Михайлом Порадою митниці. У ході відвідання митниці були виявлені факти, які ретельно перевірялися депутатами-членами групи протягом квітня.

У результаті перевірки, встановлено, що на Ужгородській митниці протягом 2006 року порушення оформлення транспортних засобів мали системний характер. Внаслідок вибіркової перевірки підтверджено недобір митних платежів до Держбюджету України у розмірі 9,436 млн. гривень.

Системі порушення митного оформлення транспортних засобів проводилися, щонайменше, по п’ятьох схемах. Одна з найбільш розповсюджених схем - заниження митної вартості автомобілів.

Лише один з багатьох прикладів: на автомобіль «CHRYSLER VOYAGER», 2002 року випуску, показник спідометра 26 тис.км, об´єм двигуна 3301 куб. см, кузов 1C4GJ25372B741246, працівниками митниці визначено митну вартість усього 4200 ЄВРО. Митне оформлення даного автомобіля проведено по уніфікованій митній декларації МД-1 серії НН №130967 від 22 квітня 2006 рок як вантажного код УКТЗЕД 8704 без сплати акцизного збору.

Ще одна злочинна схема - оформлення пасажирських автомобілів як вантажних без сплати акцизного збору. Внаслідок одного такого оформлення бюджет втрачає близько 10 000 доларів США. Вибірковою перевіркою міжвідомчої комісії підтверджено 127 випадків такого оформлення, у результаті чого недобори платежів та збитки бюджету склали приблизно 7 мільйонів 700 тисяч гривень.

Третьою злочинною схемою стало оформлення автомобілів, які були в користуванні по 0,5 -1 рік, як нових за нульовою ставкою акцизного збору. Наприклад, із інформації від ВАТ «АвтоКапітал» стало відомо, що 14 легкових автомобілів типу «Мерседес-500 S», задекларованих, як нові, перебували на реєстрації за кордоном, експлуатувались, після чого їх технічні паспорти знищувався. І акциз з них не платився. Тільки по цій схемі сума несплачених податків становить 1 мільйон 564 тисяч гривень.

Нами встановлено, що через митний ліцензійний склад Словаччини протягом 2006 року та по 25 березня 2007 року ввезено в Україну 2058 автомобілів, як нових. І ці більше ніж дві тисячі машин оформлені по заниженій митній вартості.

Крім того, дорогі ізотермічні фургони та фургони-рефрижератори оформлялися як прості вантажні автомобілі без додаткового обладнання. (Виявлено 7 випадків такого оформлення). Сума несплачених податків по цим випадкам складає 143 тисяч гривень.

І остання, з виявлених нами схем – ввезення заборонених автомобілів, які мали 8 та більше років. Вибірковою перевіркою встановлено, що співробітниками Ужгородської митниці було проведено митне оформлення 9 транспортних засобів марки «Мерседес-Бенц» , які мали 8 та більше років з дати виготовлення. Відповідно до ст.1 Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» такі транспортні засоби не підлягали пропуску через кордон в Україну.

З огляду на розмах злочинної діяльності та системність порушень на Ужгородській митниці виникає питання: куди дивиться керівництво митної служби?

У звіті перед жителями Ужгородської області ми викладаємо лише загальні положення ситуації на митниці, очолюваної Михайлом Порадою. Усі матеріали перевірки міжфракційне депутатське об’єднання ВР «Контрабанді-СТОП!» передало до Генеральної прокуратури України. Ми також ініціюємо порушення кримінальних справ щодо винних у зловживаннях службовим становищем високо- посадових осіб.

Звертаємося до всіх небайдужих: контрабанду треба і можна зупинити! Якщо ви виявите контрабандні дії на митниці, телефонуйте: 8 (044) 255-39-30, 255-35-22.

Співголова міжфракційного

депутатського об’єднання ВР

України «Контрабанді – СТОП!»,

Голова Підкомітету Комітету ВРУ

з питань законодавчого забезпечення

правоохоронної діяльності

народний депутат України Ігор Рибаков

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також