Наші бібліотеки майже… не бібліотеки

7
0

Закарпатські книгозбірні за станом інформатизації -- серед найгірших в Україні

Бібліотека, яку визначено Законом України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», як інформаційний центр, сьогодні не може існувати без доступу до Всесвітньої мережі Інтернет, використання інформації на електронних носіях. 

На жаль,  наша область з цього питання майже на одному з останніх місць в Україні. У зв’язку з тим, що “Програму інформатизації бібліотек області на 2000–2005 роки” не було профінансовано,  бібліотеки стають не конкурентними щодо безлічі комерційних інформцентрів.

 

В цілому на 501 бібліотеку області є 96 комп’ютерів, проте більшість з них морально і фізично застарілі. Жодна з бібліотек не забезпечена ліцензійним програмним  продуктом, тільки дві обласні - спеціальним бібліотечним; немає фахівців з питань інформатизації бібліотек. Лише 7 книгозбірень підключені до Інтернету та електронної пошти. Жодного комп’ютера немає у бібліотеках-філіалах, тоді як, наприклад, у сільських філіях Рівненської області їх - 14, Тернопільській - 11, Черкаській – 17, Луганській–5, Івано-Франківській–1.

Та й у тих, окремих, наших бібліотеках, мабуть, ще довго не було б комп’ютерів, якби не численні гранти, наприклад, широка програма інформатизації бібліотек за сприяння проекту “Інтернет для читачів публічних бібліотек”, ініційованого Посольством США в Україні. Серед комп’ютерів, які мають наші бібліотеки тільки 16 придбані за кошти місцевих бюджетів; 29 – за рахунок грантів, 37 – за рахунок інших джерел (спецрахунок, спонсорські надходження).  

 

Не всі  центральні районні бібліотеки мають навіть відповідне обладнання для копіювання документів. Ксерокс сьогодні не розкіш, а необхідність, але в  більшості  бібліотек ( особливо для дітей)  вони  відсутні.

 

Вкрай необхідно, щоб бібліотеки створювали власні сайти, електронні каталоги. Так, електронний каталог Обласної універсальної наукової бібліотеки, який запрацював тільки у вересні минулого року, вже відвідали 11878 користувачів.

На засіданні колегії облдержадміністрації, де розглядалося це питання, прийнято рішення розробити програми інформатизації бібліотек, передбачити їх фінансування, готувати відповідні кадри. Зокрема, забезпечити підготовку бібліотекарів, що володіють комп’ютером та спеціалізованою бібліотечною програмою ІРБІС, а для цього придбати для училища культури комп’ютерний клас та спеціальні бібліотечні програмні продукти.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також