Науковці прирівняли любовні стосунки до наркотиків

6
0

Американські вчені у ході ряду досліджень встановили, що розрив романтичних відносин призводить до активації тих же ділянок головного мозку, які беруть участь у формуванні наркотичної залежності.

Результати цього дослідження можуть бути використані для надання психологічної допомоги людям, якими знехтували, повідомляється в статті вчених.

Як повідомила автор дослідження Елен Фішер, ця активація системи мозкових центрів, ймовірно, відбувається з метою повернути кохану людину назад, що змушує людей фокусуватися здійснювати відповідні, часом небезпечні, вчинки.

Вчені з Університету Ратжерса в США також вважають, що такий мозковий механізм з'явився в результаті еволюції мільйони років тому, для того, щоб сконцентрувати зусилля людини в певний момент життя на якому-небудь одному передбачуваному партнері для принесення потомства і продовження власного роду.

"У цьому випадку відмова в близькості рівноцінна втраті найціннішого подарунка, який може дати нам наше життя", - додала Фішер.

Експеримент проводився за допомогою 15 добровольців з числа студентів, які пережили в недавньому минулому розрив у романтичних стосунках. Дослідники сканували активність їх головного мозку, поки підопічні розглядали фотографії своїх недавніх партнерів і віддавалися спогадам.

У контрольному експерименті вчені пропонували цим же добровольцям фотографії інших людей, знайомих та однокласників, які ніколи раніше не були у романтичних зв'язках з учасниками експерименту. Для того, щоб переключитися з думок про одну людину на думки про інше, добровольцям було потрібно вирішити нескладну математичну задачку.

Виявилося, що думки про недавнього партнера по романтичному зв'язку викликали активацію так званої вентральної ділянки покришки середнього мозку, що відповідає за мотивацію у людей і активізується в разі отримання винагороди або ж задоволення. Крім того, активізувалися так зване прилегле ядро, лобно-очний і префронтальний відділи кори головного мозку. Ці ділянки раніше були виявлені у людей, що страждають від згубної пристрасті до сигарет і кокаїну.

Ще одним відкриттям вчених у ході цього експерименту стало те, що вчені виявили активацію острівкової поясної кори - ділянок, пов'язаних з відчуттям фізичного болю і душевними муками. Ця активація була тим менш інтенсивною, чим більше часу пройшло з моменту розставання, підтверджуючи тим самим відому думку про те, що час лікує.

Крім того, вчені виявили активацію ділянок мозку, що відповідають за контроль над емоціями, прийняття та оцінку рішень, що може свідчити про те, що люди схильні вчитися на помилках, допущених у ході минулих романтичних відносин.

Автори статті вважають, що їх результати є прямою вказівкою на те, що активне обдумування і обговорення з будь-ким втрачених відносин може бути значно кориснішим для людини і її психічного здоров'я, ніж переживання наодинці з самим собою.

"Обмірковування ситуації, що склалася, і пошук шляхів її вирішення, замість занурення у зневіру, - це, судячи за нашими даними, здорова стратегія для головного мозку", - підсумувала Фішер.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що американські вчені довели - молоді чоловіки більше за жінок схильні до емоційних розладів під впливом погіршень або позитивних подій у близьких стосунках.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також